14. listopad

Međunarodni dan e-otpada: Gdje vi odlažete stare električne uređaje?

Procjenjuje se da je 53,6 milijuna tona e-otpada bilo generirano širom planete u 2019. godini, više nego ikada ranije, a predviđa se da će ta količina biti 75 milijuna tona do 2030. godine, što je 9 kg po svakom stanovniku na planeti.
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 10. 2020. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preko 100 organizacija iz 50 država diljema svijeta uzeti će učešće u trećem Međunarodnom danu e-otpada 14. listopada.

Događaj, u organizaciji WEEE Foruma, međunarodne zajednice neprofitnih i ovlaštenih operatera sustava sakupljanja e-otpada, okuplja interesne grupe diljem svijeta kako bi se promovirao pravilan tretman otpada od električnih i elektronskih uređaja, s ciljem da se omogući ponovna uporaba i reciklaža. Ove godine naglasak je na edukaciji i interakciji s predstavnicima javnosti kako bi se povećala svijest o pravilnom načinu i postupanju sa električnim uređajima, koji se više ne koriste.

Procjenjuje se da je 53,6 milijuna tona e-otpada bilo generirano širom planete u 2019. godini, više nego ikada ranije, a predviđa se da će ta količina biti 75 milijuna tona do 2030. godine, što je 9 kg po svakom stanovniku na planeti. E-otpad pored velike količine ima i veliku vrijednost. Sirovine sadržane u globalnoj količini e-otpada generiranog u 2019. godini, imale su procijenjenu vrijednost od 50,8 milijardi €.

Manje od 18% ovog globalnog e-otpada službeno je dokumentirano kao reciklirano prošle godine, ostatak je odbačen na deponije, spaljen ili je bio predmet ilegalne trgovine uz tretman na neovlašten način, iako je 71% svjetske populacije pokriveno zakonskom regulativom o e-otpadu. To rezultira ogromnim gubitkom vrijednih i kritičnih sirovina iz lanca nabavke i uzrokuje ozbiljne zdravstvene, okolišne i društvene probleme.

Video: Međunarodni dan e-otpada - edukativni video

Inicijative koje poduzimaju organizacije, koje sudjeluju u Međunarodnom danu e-otpada 14. listopada, osmišljene su tako da povećaju informiranje potrošača o e-otpadu i kako ga pravilno zbrinuti, tako da su ponovna uporaba i mogućnost popravke optimizirati uz recikliranje. Javni događaji, povodom obilježavanja Međunarodnog dana e-otpada, ove godine će biti ograničeni zbog trenutne situacije s korona virusom, ali organizacije i dalje koriste priliku da istaknu posao koji rade na poboljšanju upravljanja e-otpadom putem online kampanja i događaja sa smanjenim brojem sudionika.

Predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, u ovoj globalnoj aktivnosti, je ZEOS eko-sustav ovlašteni operater za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom. U BiH je 1. listopada počela kampanja Gdje kupujem, tu recikliram, koja ima za cilj osvještavanje i informiranje šire javnosti o mogućnosti odlaganja električnog i elektronskog otpada u vertikalne kontejnere tzv. Zeleni namještaj, koji se nalaze u trgovinama, koje su u sustavu.

''Također želimo da građani znaju da imaju mogućnost besplatnog odlaganja plinske sijalice ili starog aparata prilikom kupovine novog iste namjene 1 za 1, u bilo kojoj trgovini, kao i besplatno odlaganje malih aparata ili plinskih sijalica u ZEOS-ov Zeleni namještaj u trgovinama gdje je postavljen, čak i bez prethodne kupovine sličnog aparata ili sijalice. Lokacije ovih kontejnera građani mogu pogledati na interaktivnoj karti cjelokupne ZEOS-ove infrastrukture sa slikama i adresama'', navodi se u PR priopćenju.

Pascal Leroy, glavni ravnatelj WEEE foruma, izjavio je:

''E-otpad je najbrže rastući tok otpada na svijetu, ako ne nastavimo poboljšavati način prikupljanja i obrade, on će i dalje biti glavni ekološki problem. Jedno od ključnih područja u zadatku za stalnim poboljšanjem je obrazovanje mladih i šire javnosti, što više znaju i razumiju, veća je vjerojatnoća da će donijeti ispravne odluke u vezi sa svojim e-otpadom. To je razlog zbog kojeg je događaj Međunarodni dana e-otpada 2020. godine posvećen povećanju društvene svijesti.''

Kopirati
Drag cursor here to close