Za pola milijuna KM

Započeo transport: Mostarski mulj odlazi u Austriju

Predviđena trasa kretanja uključuje tranzitne zemlje BiH, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju kao zemlju uvoznicu na konačno zbrinjavanje.
Gospodarstvo / Ekologija | 04. 05. 2021. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Grad Mostar / Započeo transport mulja

Realizacija ugovora o zbrinjavanju mulja s Postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV), prema ugovor vrijednom 582.660 maraka između Grada Mostara i tvrtke Kemeko-BH d.o.o. Lukavac započela je u utorak u Mostaru.

Predmet Ugovora je zbrinjavanje mulja koji nastaje preradom otpadnih voda na PPOV, a mulj će se, postupajući prema Elaboratu o zbrinjavanju mulja sa PPOV, kojeg je izradio GIC Mostar 2019. godine, sukladno važećim zakonima i propisima, skladištiti izvan granica BiH, gdje postoji razvijena industrija za preradu muljeva od obrade otpadnih voda.

Kako je priopćeno iz Grada, predviđena trasa kretanja uključuje tranzitne zemlje BiH, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju kao zemlju uvoznicu na konačno zbrinjavanje.

Za razdoblje transporta izvršitelj posla Kemeko - BH d.o.o. Lukavac, navode, pribavio je suglasnosti o prekograničnom transportu otpada od ovlaštenih resornih ministarstava te je time Grad Mostar jedini grad u BiH koji je poduzeo više mjere kada je riječ o zbrinjavanju otpada na ekološki prihvatljiv način, priopćio je Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara.

Podsjećamo, lokalne vlasti prvotno su uvjeravale kako se u mulju ne nalaze opasni kemijski elementi. Nevladin sektor, koji je javnosti i obznanio postojanje opasnih tvari u mulju, postavilo je pitanje zašto se mulj zbrinjava u inozemstvu ako on ne sadrži opasne tvari kao što su vlasti uvjeravale.

Kopirati
Drag cursor here to close