Milijun pitanja

Pravo na Grad: Zašto je mostarski mulj tako skup ako je bezopasan?

''Zašto je Grad Mostar kroz javnu nabavku sam ponudio 3 puta veću cijenu'', pita se ova incijativa, uz dodatno pitanje ''zašto je tako skup mostarski mulj, ako nije bezopasan?''.
Vijesti / Politika | 26. 03. 2021. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska inicijativa ''Pravo na Grad'' u videozaposu objavljenom na YouTubeu podsjetila je na izjavu bivšeg gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića o analizi mostarskog mulja.

''Stigao je nalaz analize mulja iz češke tvrtke koja kaže da svi sastojci koji su propisani u dozvoljenim količinama prema EU regulativi su takvi u mulju u gradu Mostaru'', rekao je Bešlić.

''Češku analizu nikad nismo vidjeli, ali jesmo javnu nabavku u vrijednosti od 500.000 KM za zbrinjvanje 600 t mulja, odnosno 833 Km po toni mulja'', navode iz Prava na Grad.

Video: YouTube

Dodaju kako je posao dobila firma Kemis bih d.o.o., koja je najveći izvoznik opasnog otpada iz BiH u zemlje EU.

''Grad Mostar je već imao ponudu od iste firme u okviru elaborata Plan upravljanja, tretmana i odlaganja mulja s PPOV Mostar. U svibnju 2019. godine ponudili su zbrinjavanje mulja kao opasnog otpada specijalnim vozilima u Mađarsku po cijeni od 280 km/t'', navode iz Prava na Grad.

''Zašto je Grad Mostar kroz javnu nabavku sam ponudio 3 puta veću cijenu'', pita se ova incijativa, uz dodatno pitanje ''zašto je tako skup mostarski mulj, ako nije bezopasan?''.

''Jedan od krucijalnih problema Postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV) su troškovi i način zbrinjavanja otpadnog mulja koji nastaje kao nus–produkt pročišćavanja otpadnih voda'', navedeno je u dokumentu o prijedlogu Proračuna Grada u dijelu o pročistaču.

Dodaje se kako je trenutno zadnjim Sporazumom između Grada Mostara i JP Vodovod dogovoreno da se mjesečni iznosi rata koje JP Vodovod fakturira Gradu Mostaru ograniče na 80.000 KM mjesečno a ostatak troškova da snosi JP Vodovod.

U dokumentu se naglašava kako ''glavni problem predstavljaju troškovi zbrinjavanja mulja''.

''U 2020. godini Služba za komunalne poslove je provela postupak javne nabavke, koji nije realiziran te su troškovi preneseni u obvezu za 2021.godinu, a za 2021. godinu je potrebno planirati javnu nabavku za količine mulja preostale iz prethodnih godina i za tekuću 2021. godinu'', navedeno je.

Naime, aktualna tržišna cijena zbrinjavanja mulja je 830 KM po toni pa bi za zbrinjavanje godišnje količine bilo potrebno 1.699.840 KM.

''Sva potraživanja koja se isplaćuju JP Vodovod, isto poduzeće pravda fiskalnim računima a osoblje zaposleno na PPOV ovjerenom izjavom. Tu je potrebno prisloniti troškove održavanja sifonske građevine koji iznose: cca 20.000,00KM X 12 mjesec = 240.000,00KM (procijenjeno !!!) Što bi u konačnici iznosilo: 1.200.000 KM'', navodi se u dokumentu.

Kopirati
Drag cursor here to close