Novi prijedlog

Staje se u kraj ilegalnim prijevoznicima: Registracija kombija samo za pravne osobe?

Legalni prijevoznici kažu da se takav kriminal može suzbiti boljom kontrolom.
AutoMoto / Flash | 21. 05. 2018. u 08:15 Bljesak.info
Kopirati

Zbog ilegalnih prijevoznika sa kombi vozilima od osam sjedišta legalni prijevoznici svakodnevno gube putnike, te će s toga tražiti da takva vozila mogu registrirati samo pravne osobe i da zakon prema ilegalcima bude rigorozniji.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legalni prijevoznici kažu da se takav kriminal može suzbiti boljom kontrolom.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika RS, kaže da se putnička kombi vozila sa osam mjesta mogu registrirati na fizičko lice, te da nije potrebno da vlasnik takvog vozila bude pravna osoba, pišu Nezavisne novine.

"Postoji želja da radimo na tome kako bi se u zakon uvelo da fizička lica ne mogu registrirati kombi vozila od osam mjesta. Vrši se time zloupotreba takvih vozila u nelegalan prijevoz, pa ćemo vidjeti da li će to proći kroz zakonsku osnovu", kaže Grbić.

Međutim, on ističe da je teško zabraniti nekome da registrira takvo vozilo na svoje ime i prezime, ali da inspektori i nadležni organi mogu više poraditi na problemu ilegalnog prijevoza.

On kaže da je to najveći problem sa kojima se susreću i da konstantno pišu Ministarstvu saobraćaja i veza RS, jer im ilegalci uzimaju "cijenu", te sa institucijama pokušavaju da riješe taj problem.

"Mi smo zemlja apsurda, gdje se sa desetak maraka sa nekim inspektorom ili policijom taj problem rješava. Ne može legalan prijevoz biti konkurent takvom prijevozu i mi zbog toga gubimo svoje usluge. Svakodnevno na banjalučkom tranzitu kupe putnike i prevoze ih van zemlje. Boljim radom se to može spriječiti, a ilegalni prijevoznici će se tim baviti dok god zakon ne bude rigorozniji", rekao je Grbić.

Dejan Mijić, direktor banjalučkog "Autoprevoza" i predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS, kaže da je najveći problem sa kojim se legalni prijevoznici susreću taj što fizička lica kombi vozilima sa osam mjesta ilegalno prevoze putnike.

"Ilegalni prijevoznici ugrožavaju legalne, ugrožavaju živote putnicima, ne plaćaju državi ništa, kompletan prihod uzimaju sebi i to je čisti kriminal. Teško se to može spriječiti, osim boljim radom inspekcijske službe ili urediti zakonodavstvo i propise na osnovu iskustava sa terena gdje bi se oduzimala takva vozila, po ugledu na ostale zemlje na zapadu", rekao je Mijić za Nezavisne.

On je  dodao da se na Zapadu u takvim slučajevima oduzima kompletna imovina koja je stečena tom djelatnošću te se od tog trenutka završava prijevoznička karijera za sva vremena.

On kaže da takvi ilegalni prijevoznici voze najčešće za zemlje zapadne Europe.

"Isključivo su to putnička vozila sa osam plus jednim sjedištem, gdje vozač dođe na granicu i kaže da mu je to sve rodbina, pa je veoma teško dokazati da tako nešto nije legalno", rekao je Mijić.

U Ministarstvu prometa i veza RS kažu da dosad nisu zaprimili službenu inicijativu ili prijedlog da fizička lica više ne mogu registrirati kombi vozila sa osam mjesta.

"Ministarstvo zajedno sa MUP-om RS, Privrednom komorom RS, Republičkom upravom za inspekcijske poslove i drugim uključenim subjektima radi na suzbijanju nelegalnog prijevoza", kažu u ovom ministarstvu i dodaju da inspekcijski organi propisanim novčanim kaznama, te mjerama isključenja i oduzimanja vozila terete nelegalne prijevoznike.

Kopirati