Netko se preselio?

Trošak prijevoza plaća se za udaljenosti od 2 kilometra

''Dobit ćemo reakciju, jer ako državni službenici imaju plaćen prijevoz za udaljenost od dva kilometra, očekivano je da će i nastavnici i učenici tražiti isto pravo'', dodala je Čerkez.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2018. u 14:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je izmjene i dopune Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaće i dodatka na plaću, kojima pravo na naknadu troškova prijevoza stječu državni službenici i namještenici udaljeni od mjesta rada najmanje dva kilometra, dok je to do sada iznosilo četiri kilometra.

Kako je rečeno, razlog izmjena i dopuna Uredbe je njeno usklađivanje s izmijenjenim Zakonom o plaćama u organima vlasti SBŽ-a i Kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH.

Tijekom rasprave, ministrica obrazovanja SBŽ-a Katica Čerkez kazala je kako će ovakve izmjene izazvati reakciju u školama, s obzirom na to da učenici i nastavnici imaju pravo na naknadu troškova prijevoza tek ukoliko su od škole udaljeni najmanje četiri kilometra.

''Dobit ćemo reakciju, jer ako državni službenici imaju plaćen prijevoz za udaljenost od dva kilometra, očekivano je da će i nastavnici i učenici tražiti isto pravo'', dodala je Čerkez.

Premijer Tahir Lendo kazao je kako ovu mogućnost treba razmotriti prilikom zaključivanja novog granskog kolektivnog ugovora za prosvjetne djelatnike, dok je potrebno napraviti i financijsku analizu za učenike.

''Mislim da bi najbolja politika bila besplatan prijevoz za sve učenike osnovnih škola, ali naš proračun to ne može izdržati. Treba napraviti analizu koliko bi novca zahtijevalo kad bi se i na učenike primijenila odredba od dva kilometra, pa da razmotrimo možemo li s tim početi od naredne godine'', kazao je Lendo.

Vlada SBŽ-a na današnjoj sjednici dala je, među ostalim, mišljenje kako Prednacrt zakona o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH predstavlja dobru osnovu za utvrđivanje nacrta.

Kako je rečeno, svrha ovog zakona je vraćanje nastalog duga, uz određene olakšice, u javnim zdravstvenim ustanovama čiji su osnivači općine, županije i Federacija BiH, a koji, kako je navedeno, iznosi oko 269 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close