Skokovi

Žrtve skokova sa Starog mosta uglavnom su nepripremljeni stranci

Vijesti / Flash | 21. 08. 2016. u 17:39 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najčešće osobe za koje su minulih godina bili kobni skokovi sa Starog mosta bili su stranci koji su Mostar dolazili posjetiti turistički, iz znatiželje.

Nedavni skok nesretnog Mevludina Ibrahimovića iz Austrije, bio je nažalost i njegov posljednji. Lakomisleni mladić odvažnost, hrabrost, naivnost i neznanje platio je glavom.

Skakati sa Starog mosta za brojne zaljubljenike u ovaj simbol posebna je vještina, dok postoje i oni koji na letove sa vrelog kamena u ljetnim danima gledaju kao na ludost. Kako god, a to oni koji redovno skaču najbolje znaju, sa Starog se ne smije i ne može skakati tek tako.

Potrebno je prije svega poznavati vještine skakanja sa većih visina, a test koji prolaze brojni skakači u Mostaru su skokovi sa obližnjih manjih skakaonica kakva je primjerice Duradžik u blizini samog Starog mosta.

Smrt fotoreportera

Prvi kobni skok u posljednjih 15 godina ipak je izveo građanin Ljubuškog. Nekadašnji fotoreporter mostarskog 'Dnevnog lista' Vlado Barbarić u rujnu 2005. skočio je u sitnim satima nakon rođendanskog tuluma u jednom od obližnjih mostarskih barova. On je preko mosta prešao u društvu kolega i prijatelja sa kojima je kobne večeri slavio i pritom konzumirao alkohol.

Njegove opaske da će uskoro skočiti sa Starog mosta prijatelji nisu shvaćali ozbiljno, da bi po povratku Barbarić došao do mjesta sa kojeg se skače, te iznenadno, na zaprepaštenje prisutnih poletio ka rijeci. Tijelo je pronađeno dan kasnije nizvodno u blizini Lučkog mosta.

Pet godina kasnije skok sa Starog mosta koštao je života 22-godišnjeg Britanca Dylana Cane Etheringtona. Zanimljivo je da se Eterington na skok odlučio u zimskom periodu kada je rijeka Neretva mnogo opasnija i hladnija, pa je time i potraga za njim trajala dosta duže nego u ostalim slučajevima.

Osim toga, on je iz avanturističkih pobuda skočio sa sjeverne strane mosta, dok je njegov uzbuđeni prijatelj telefonom snimao skok. DNK analizom mjesec kasnije utvrđeno je da je osoba, čiji su ostaci 22. ožujka 2010. izvučeni iz Neretve, na lokalitetu Brodari, između Mostara i Bune bio upravo britanski državljanin.

U srpnju 2012. u smrt sa Starog mosta skočio je i Čeh iz Brna Svatopluk Mrazek, navodi 'Oslobođenje'. On se kobne večeri oko 21 sat popeo na most zajedno sa prijateljem koji je skočio nekoliko minuta prije njega, te potom iz Neretve izašao živ i zdrav. Za njim je krenuo i nesretni Mrazek, koji je nezgodno upao u rijeku uslijed čega je njegovo tijelo ostalo nepomično odmah po udaru o vodu.

Trajne posljedice

Tijelo se, zanimljivo, zadržalo na površini rijeke, a nekoliko mladića koji su vidjeli nemili prizor skočilo je u pomoć. Kada su bili na svega nekoliko metara od njega, nesretnog mladića Neretva je 'progutala' kod pećine Duradžik.

Za neke od znatiželjnika koji su se odvažili skočiti sa Starog mosta skok nije bio smrtonosan, ali jeste donio trajne posljedice i ozljede od kojih su kasnije za neko vrijeme ostajali životno ugroženi.

Želja mladog Amerikanca Andrewa Socniaka da skoči sa Starog mosta zamalo je u srpnju 2014. završila kobno. Zbog nedovoljne koncentracije, Amerikanac nije izveo skok kako treba pa je prilikom udara u vodu nakratko izgubio svijest i pamćenje.

Njemu je u pomoć priskočio mostarski skakač Admir Delić čija je pravovremena intervencija bila spasonosna.

"Mi u Klubu skakača u vodu 'Mostari' na skokove neodgovornih pojedinaca gledamo spiritualno. Usudit ću se reći da osobe koje dolaze na Stari most bez respekta i prema mostu, ali i prema plemenitoj vještini skakanja, do skakaonice idu bez potrebnog respekta, a što na koncu nažalost ponekad rezultira tragedijama. Mi Stari most prije svega poštujemo, pa tek onda beskrajno volimo", izjavio je predsjednik Kluba skakača Semir Drljević Lovac.

Neiskustvo

Nedavno su upravo članovi Kluba skakača u vodu u nekoliko navrata od skoka odvratili nesretnog Mevludina Ibrahimovića, koji je kasnije iskoristio njihovo odsustvo zbog ručka, te ipak skočio u smrt.

"Na ovakve slučajeve pazimo i više nego što je u našoj moći. Čini se da bi 24 sata netko trebao dežurati, a što opet u Klubu skakača ne možemo priuštiti našem mostu. Ako je potrebna takva osoba, onda bi je vjerojatno trebao platiti Grad, a tu ponovo dolazimo do Gradskog vijeća i politike", dodao je Drljević.

Dva mjeseca nakon što je skakač Admir Delić spasio američkog državljanina, teške tjelesne ozljede nakon skoka sa Starog mosta zadobio je i Ben Waley (1989.) iz Australije. On je nekoliko sati nakon skoka na Kliniku urgentne medicine Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu primljen sa frakturom lumbalne kičme.

Deseterostruki prvak u visinskim skokovima Lorens Listo kaže kako osobe koje nemaju skakačkog iskustva, a u podsvijesti imaju namjeru 'proslaviti se' skokom sa Starog mosta, lako mogu u pitanje dovesti vlastiti život, prenosi 'Oslobođenje'.

"Često komentirajući brojne skokove sa Starog mosta ljudi imaju običaj reći da bi i sami 's lakoćom bez posljedica mogli skočiti na noge', što je apsolutno pogrešna procjena. Skočiti sa Starog mosta na noge je jako teško, pošto tijelo tijekom leta mora ostati potpuno uspravno sve do upada u vodu.

Svako naginjanje tijela na bilo koju stranu, a do čega dovodi neiskustvo, a ponekad i vjetar, u najviše slučajeva može dovesti do tragedije. Najnoviji primjer, nesretan skok Mevludina Ibrahimovića potvrda je mojih riječi. Svjedoci kobnog skoka ispričali su mi da je on prilikom skoka, u Neretvu upao na leđa, što je vjerojatno dovelo do velikih lomova unutar tijela, te na koncu nažalost i do utapanja", rekao je Listo.

Kopirati
Drag cursor here to close