Poruka

Žrtve genocida u Srebrenici: Presuda Tolimiru je poruka za buduće generacije

Vijesti / Flash | 08. 04. 2015. u 18:43 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas kaznu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru koji je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine. "Ako žrtva može biti zadovoljna, onda smo mi zadovoljni", kazala je Feni predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić koja je danas boravila u Haagu.

Ona i članovi drugih udruženja prate svako suđenje Međunarodnog suda. Naglasila je da je važno što je Tolimir dobio doživotnu kaznu zatvora, ali da je najbitnije da je osuđen za genocid. "Presuda za genocid znači mnogo, jer se ne može reći da se genocid nije dogodio", istaknula je Subašić.

Kada je u pitanju oslobađajući dio presude za ubojstvo trojice Bošnjaka iz Žepe kazala je da je to sramotno i da u tom segmentu nisu zadovoljni jer znaju da su ubijeni na mučki način, i da ih je ubio Tolimir.

Tolimir, bivši pomoćnik zapovjednika za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog stožera vojske bosanskih Srba (VRS), osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene 1995. godine nakon pada enklava Srebrenica i Žepa, u BiH.

Postupak protiv Zdravka Tolimira jedan je od 12 postupaka pred Međunarodnim sudom koji se tiču niza zločina koje su pripadnici snaga bosanskih Srba počinili nad bosanskim muslimanima nakon pada dvije zone pod zaštitom Ujedinjenih nacija, Srebrenice i Žepe, u srpnju 1995. godine. Devet od tih postupaka je okončano.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović doživotnu kaznu zatvora Zdravku Tolimiru koji je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine, koju je danas izreklo Žalbeno vijeće Haškog tribunala, smatra dobrom porukom za nove generacije.

"To je opomena budućim generacijama da ne bi pošle za onim što su njihovi prethodnici uradili, ako ne bude pravde neće dugo potrajati, a opet ćemo doživjeti to šta nam se dogodilo", ocijenila je Mehmedović za Fenu.

Ipak, kaže, žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne, ali najteže im pada, kako je istaknula, puštanje ratnih zločinaca na slobodu i postavljanje na određene funkcije. "Da je bilo pravde svi bi do sada bili kažnjeni, ne može za genocid odgovarati pet, deset, dvadeset ljudi", navela je.

Kopirati
Drag cursor here to close