Svjedočenja

Zločini u Livnu: Optuženi bio zapovjednik satnije

Vijesti / Flash | 02. 09. 2015. u 15:06 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene na području Livna, svjedok Tužiteljstva BiH je rekao da je optuženi Zdenko Andabak bio zapovjednik satnije Vojne policije u koju je došao 1992. godine. Draško Dalić je kazao da je tijekom rata bio 'običan vojnik', te da Andabaka poznaje iz postrojbe Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), dodavši da je optuženi bio zapovjednik satnije.

Odgovarajući na pitanja Tužiteljstva, svjedok je rekao da je situacija u Livnu 'bila mirna' do akcije razoružavanja muslimanskih pripadnika HVO-a u sedmom ili osmom mjesecu 1993. godine, ali da on u tome nije sudjelovao, niti su mu poznati razlozi razoružavanja.

"U jedno vrijeme oformljena je Lakojurišna bojna Vojne policije. (...) Mislim prije razoružavanja, ali nisam sto posto siguran", izjavio je Dalić, dodavši da je on 'bio u bojnoj operativi i da nije prešao u Lakojurišnu', objavio je BIRN.

Zdenko Andabak je optužen da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. srpnja 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici Druge lakojurišne bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak zatim ubio.

Tužiteljica Lejla Konjić je radi razlika u iskazu predočila svjedoku zapisnik o saslušanju iz 2014. godine, prema kojem je, između ostalog, svjedok kazao i da je Andabak 'osnovao svoju lakojurišnu'. Dalić je pojasnio da 'ne može znati tko je bio u Lakojurišnoj i da je to možda bila pretpostavka' zato što je 'Andabak bio jedan od vodećih ljudi'.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je rekao da je razgovor koji je 2014. godine obavljen u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) u Livnu kada je davao izjavu, trajao dosta dugo i da je osjećao veliki pritisak. Dalić je dodao da je jedne prilike od optuženog dobio mjesec dana odsustva kako bi se pobrinuo za liječenje bolesnog djeteta. Nastavak suđenja zakazan je za 30. rujan, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close