Svjedočenja

Zločini u Čapljini: Zloupotreba položaja tužitelja

Vijesti / Flash | 24. 08. 2016. u 11:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina prekinuto je saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH, jer je njegova izjava za vrijeme istrage uzeta na nezakonit način.

Renato Brajković je kazao da je u rujnu 1992. angažiran kao rezervni policajac u Čapljini. On je naveo da je u ljeto 1993. godine načelnik policije bio Nikola Zovko, a njegov zamjenik Petar Krndelj.

Odgovarajući na pitanje Tužiteljstva šta mu je poznato o događanjima u Čeljevu u ljeto 1993., svjedok je kazao da taj period veže za stanje pripravnosti.

"Bila je uzbuna, rečeno je da je u Čeljevo ubačena diverzantska skupina. Okupljeni smo pred postajom, mi i vojna policija. Podijeljeni smo u dvije skupine. Ja sam bio u onoj koja je krenula prema Čeljevu", ispričao je Brajković.

Tužitelj Stanko Blagić je konstatirao da se svjedok plaši dok odgovara, što je svjedok negirao. Blagić je naveo da je svjedok plakao i tijekom saslušanja u istrazi.

"Kada ste vi izašli iz sobe za saslušanje, vaš mi je istražitelj prijetio da kažem istinu ili da će me u protivnom predati ljudima željnim moje krvi", odgovorio je Brajković. On je kazao da je u Čeljevu njegovom skupinom zapovijedao Petar Krndelj, naredivši da opkole adu.

"Arar je ja mislim pozivao megafonom na predaju. Tada se začuo rafal sa druge strane, gdje je došla druga skupina policajaca. Meni se učinilo da puca na nas, pa sam zalegao", kazao je svjedok, dodajući da ne zna tko je zapovijedao drugom grupom policajaca.

Tužitelj Blagić je kazao da je svjedok drugačije rekao u istrazi, te je želio predočiti taj iskaz. Tome se usprotivila Obrana optuženog Petra Krndelja, navodeći da je Brajkovićeva izjava uzeta u vrijeme dok je bio osumnjičen u ovom predmetu, te da mu to nije rečeno i da nije propisno upozoren.

Vijeće je zatražilo od Tužiteljstva da dostavi naredbu o provođenju istrage, kao i o njenom obustavljanju. Predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho konstatirala je nakon uvida u dokumente da je izjava uzeta nezakonito i da su točni navodi Obrane.

"Tužitelju, saslušali ste ga po naredbi od 9. srpnja 2014., kao svjedoka. Istraga je obustavljena tek 3. prosinca 2015. Ovo je čista zloupotreba položaja. Papiri to govore", navela je Kreho, prekidajući saslušanje svjedoka.

Ona je svjedoku Brajkoviću pojasnila da 'ono što je rekao danas, ne znači ništa'. Kreho je napomenula da ovom svjedoku treba pravni savjetnik ukoliko Tužiteljstvo insistira na njegovom saslušanju.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao bivši zapovjednik Policijske postaje (PP) u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik zapovjednika, Krešo Raič kao zapovjednik voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u postaji u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 19. srpnja 1993. godine sudjelovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tijekom koje su ubijena tri bošnjačka civila.

Kao svjedok Tužiteljstva na ovom ročištu saslušan je i Jozo Brajković, bivši policajac iz Čapljine, koji je naveo da se u srpnju 1993. ženio i da je imao slobodne dane, te da ništa ne zna o događanjima u Čeljevu. Također je kazao da mu ništa nije poznato o uhićenju Bošnjaka na tom području. Suđenje se nastavlja 31. kolovoza, navodi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close