Isplata regresa

Zenički rudari nastavljaju prosvjedovati do ispunjenja svih uvjeta

Vijesti / Flash | 08. 10. 2015. u 19:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon cjelodnevnih i neuspješnih pregovora rudara Stare jame s čelnicima Uprave Rudnika mrkog uglja Zenica o ispunjenju rudarskih zahtjeva iznesenih tijekom prosvjeda, rudari su produžili svoj bunt na kapiji upravne zgrade i obustavili proizvodnju.

Direktor RMU Zenica Esad Čivić rekao je da se četvrti zahtjev rudara trenutno ne može ispuniti, jer "ovaj rudnik u ovom trenutku nema sredstava da isplati oko milijun i pol KM, koliko bi trebalo za isplatu regresa".

Na zahtjev radnika da isplatu pomogne JP Elektroprivreda nitko od autoriteta u Rudniku mrkog uglja Zenica nije mogao dati obećavajući odgovor, jer je postavljen tijekom poslijepodnevnih sati, ali će se o ovom sigurno raspravljati u petak.

Naime, zenički rudari i rudari Breze jedina su dva kolektiva u sustavu koji do sada nisu dobili sredstva regresa za ovu godinu, a problem oko zakašnjenja uplate sredstava za kreditna zaduženja rudara dovela su do velikog nesporazuma s obzirom da su narušeni odnosi planiranja kućnih rudarskih proračuna.

U upravi poduzeća kažu da današnji prosvjedi rudara u Staroj jami nisu legalni i tijekom sutrašnjeg dana bi se moglo dogoditi da se podnese tužba nadležnom sudu, koji bi trebao donijeti odgovarajuće mjere u skladu za zakonskim rješenjima za ovaj vid prosvjeda radnika.

Podršku prosvjedima rudara Stare jame dali su i rudari jame Raspotočje, koji istovremeno zahtijevaju bolje uvjete za rad i sredstva za brže pokretanje potpune proizvodnje u ovom rudarskom oknu, koje je teško oštećeno nakon prošlogodišnje rudarske nesreće.

Narednu noć, četvrtak na petak, rudari Stare jame, njih oko stotinu, provesti će u prosvjedu na kapiji poduzeća i u objektu Rudarskog doma, dok će dio biti u kućnim uvjetima zbog zaštite svog zdravstvenog statusa.

Prosvjed rudara Stare jame se nastavlja i dalje, jer rudari traže ispunjenje svih svojih zahtjeva u cilju zaštite osobnog i obiteljskog standarda, ali i poboljšanja uvjeta za rad u jamskoj proizvodnji uglja.

Kopirati
Drag cursor here to close