Nepobjediva

Žena od koje strahuje BiH: Institucije ne pronalaze dokaze

Vijesti / Crna Kronika | 24. 12. 2014. u 18:06 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policajci Policijske uprave Zenica uhitili su sinoć u zeničkom Family centru "Ekran" Sabahetu Džindo (54) iz Sarajeva, nakon prijave osoblja i uprave objekta da je ona osoba koja je, prije nekoliko dana, izvršila drske krađe nad nekoliko gostiju ovog objekta.

Sabaheta je veoma hladnokrvno u kafiću uzela tuđu torbu i detaljno je prerovila u potrazi za vrijednim stvarima. Nakon što je pronašla novac i druge vrijedne stvari, kako u torbama, tako i u jaknama, ona je izlazila iz objekta kao da se ništa nije dogodilo.

U najmanje tri slučaja ukravši novac i druge vrijedne predmete iz torbi i jakni gostiju objekta. Kad su krađe otkrivene, pozvana je policija, te izuzet snimak video nadzora. Osoba, sa čijim izgledom sa snimka su upoznati zaposlenici, pojavila se sinoć ponovno u objektu, a direktor objekta je pozvao policiju. Ipak, to nije bilo dovoljno.

"Osoba S. Dž. je lišena slobode, ali nije pritvorena, nego je puštena, a sa njom će biti obavljen razgovor, jer prethodni slučaj koji pominjete nije zadokumentovan. Zatraženo je i od kolega iz Sarajeva da nam dostave podatke o osobi, nakon čega će biti provedena kriminalistička obrada", kazala nam je Aldina Ahmić, glasnogovornik MUP-a ZDŽ, prenosi Zenicablog.

Sabaheta Džindo je akter desetina džeparenja i drskih krađa, o kojima mediji u BIH i Hrvatskoj pišu već puno desetljeće. Po svojim kaznenim djelima poznata i u Travniku, Trebinju, Banja Luci, Foči, Banja Luci, Zagrebu, Splitu, a sada i Zenici.

Sabaheta Džindo poznata je kradljivica, a pred sami kraj prošle godine je opljačkala najmanje dvije osobe u Sarajevu, te otela više od 10.000 KM. Klix je tada objavio snimak na kojem se vidi kako 54-godišnja žena iz Sjenice iz jakne mladića krade 3.000 KM. Tada je uhićena, te je priznala krađu, a policajcima je rekla da je novac izgubila, te je puštena na slobodu.

Narednu "žrtvu" pronašla je nakon nekoliko dana, bila je to 28-godišnja Aida Džakmić. Sabaheta se kretala u neposrednoj blizini Aide, njenog supruga i djece, a onda je iz torbe ukrala 7.000 KM. Nakon što je priznala posljednju krađu, Sabaheta Džindo je uhićena, a u Tužiteljstvu KS određen joj je jednomjesečni pritvor, te je pokrenuta i kaznena istraga.

Sarajevska policija uhitila ju je i 02. prosinca, zbog sumnje da je počinila krađu na štetu H. M. Ona je i tada predata u nadležnost tužitelju Županijskog tužiteljstva u Sarajevu. Međutim, nije zadržana u pritvoru. Džindo je krala artikle i novčanike iz butika na Dobrinji, u Novom Sarajevu i na Ilidži. Sabaheta Džindo je po svojim kaznenim djelima poznata i u Travniku, Trebinju, Banjoj Luci, te u Foči, navodi Klix.

Godine 2009. u Foči je uhićena nakon što su je radnice trgovačkih radnji u Karađorđevoj ulici prijavile da je krala torbe i novčanike. M. K., radnica STR 'Marija', policiji je tada izjavila da joj je nepoznata žena ukrala novčanik u kojem je bilo oko 800 maraka. Srećom, M. K. je krađu primijetila na vrijeme i uspjela vratiti novac.

Godinu dana prije, pripadnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka uhitili su Sabahetu Džindo zbog nekoliko krađa. Tijekom kriminalističke obrade utvrđeno je da je Džindo tri godine prije uhićenja iz knjižare 'Grafo komerc' ukrala žensku torbu u kojoj je bilo 45.000 KM. Pored toga, 54-godišnjakinja je vlasnika prodavnice 'In Dekor' u Banjoj Luci oštetila za 11.000 KM.

Kako bi činila kaznena djela, Džindo je odlazila i van granica BiH. Ona je u Zagrebu pokrala 13 osoba. Koristeći nepažnju radnica ili mušterija u trgovinama, 2006. godine je krala novčanike ili stvari iz odloženih torbi. Otkrivena je nakon što ju je prepoznala žena iz Imotskog, koju je opljačkala u Mostaru.

Da slučajnost bude veća, Sabaheta je u Splitu pokrala i kćerku žene koja ju je prepoznala. "Žrtva" je kradljivicu dva sata pratila i bilježila krađe, a zatim je pozvala policiju. Džindo je policiji priznala još neke krađe, ali za iste je nisu mogli teretiti, navodno zbog nedostatka dokaza, prenio je Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close