Širenje filijale

Zbog štrajka pilota otkazana polovica letova Air Francea za ponedjeljak

Vijesti / Flash | 14. 09. 2014. u 13:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Air France bi trebao biti paraliziran u ponedjeljak 50 posto štrajkom pilota, ako u nedjelju ne budu napredovali pregovori, priopćila je u nedjelju zračna kompanija.

''Planiramo osigurati 48 posto naših letova,jer je 60 posto pilota izjavilo da je u štrajku'', priopćila je kompanija, jedna od dvije europske Air France-KLM.

Piloti Air Francea su se usprotivili uvjetima širenja filijale po niskim cijenama. Sindikat sastavljen od većine pilota (SNPL) je pozvao na ponovni štrajk od 15. do 22. rujna. Štrajk u trajanju od jednog tjedna će biti najduži sukob pilota Air Francea od 1998. godine.

Air France, koji će pokušati da avioni lete u najvećem kapacitetu, savjetuje "svoje klijente koji su izvršili rezervaciju leta između 15. i 22. rujna da odgode svoja putovanja, zamijene karte bez naknade ili da im se vrati novac".

SNPL se plaši da će plan razvoja filijale niskih cijena Transavia dovesti do eksternalizacije zaposlenja i socijalnog dumpinga, sa pilotima po stranim pravima.

On je pesimističan u pogledu mogućnosti pronalaska izlaza iz sukoba koji je počeo prije nekoliko sedmica.

''Direkcija ostaje i dalje lukava u pogledu plana, u dogmi. Njena odgovornost je da zna slušati i izbjeći velike gubitke novca za kompaniju: sigurno je da ne pričamo o povećanju plaća'', rekao je Jean-Louis Barber iz SNPL-a.

Frederic Gagey, direktor Air Francea, koji broji između 10 i 15 milijuna eura svaki dan cijenu ovoga štrajka, ocijenio je da je direkcija učinila sve sa socijalnim partnerima kako bi probala pronaći put izlaska iz ove situacije.

Glavni direktor Air France-KLM Alexandre de Juniac je odbio ovoga tjedna glavnu tvrdnju sindikata: jedan jedinstven ugovor za pilote pod trenutnim uvjeima Air Francea, za sve zrakoplove sa više od 100/110 mjesta, bilo koja da je kompanija grupe (Air France, Hop!, Transavia).

Razvoj Transavie je kamen strateškog plana AF-KLM kako bi se odgovorilo kompanijama niskih cijena.

Grupa je stavljena na povećanje flote Transavia u Francuskoj i Europi, na novim bazama, ali s pilotima pod lokalnom kontrolom.

Da bi izvukla korist iz sukoba, kompanija s niskim cijenama EasyJet je stavila u prodaju 1.000 dodatnih mjesta iz Pariza.

Kopirati
Drag cursor here to close