Strateška pozicija

Zbog Rusije BiH se gura u NATO

Vijesti / Flash | 17. 10. 2015. u 18:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadni Balkan područje je strateški važno i za NATO zapadni blok, ali i za Rusiju, koja sve više želi povećati svoj utjecaj na ovom dijelu Starog kontinenta, što bi proces integracije ovih zemlja u zapadnu Alijansu moglo ubrzati, tvrdi utjecajni američki dnevni list Washington Post u analizi o širenju NATO-a na zemlje naše regije, prenosi Dnevni Avaz.

Kako navodi ovaj list, prva zemlja koja bi mogla uskoro postati članica NATO-a jeste Crna Gora, nakon čega bi na red trebale doći BiH i Makedonija. Istočni blok Iako ove zemlje nemaju razvijen sustav obrane i nemaju velika izdvajanja za vojsku, njihov značaj za NATO leži upravo u tome što službena Moskva ne pokazuje oduševljenje mogućim proširenjem vojne koalicije na ovaj dio prostora koji je oduvijek bio zanimljiv i istočnom bloku.

''Iako bi ulazak Crne Gore u NATO bio simboličan za Alijansu, ta simbolika imala bi znatno veći utjecaj u Rusiji. Rusija ima velike interese na ovom području, što dokazuju i podaci o turističkim posjetama, ali i investicijama u toj zemlji'', navodi Washington Post, ističući da okolnosti idu na ruku i bh. aspiracijama.

Adnan Huskić, politički analitičar, kaže da je analiza Washington Posta točna te da naš prostor u posljednjih nekoliko godina postaje sve zanimljiviji globalnim silama.

''Rusija je nakon Hladnog rata dosta širila svoj utjecaj, NATO također, i oba bloka tu su stigla dosta daleko. Ipak, povećano zanimanje za zapadni Balkan nastaje tek poslije ukrajinske krize, kada je Rusija počela iscrtavati svoje interese i određivati granice. Nakon toga povezanost ovog dijela Europe s Rusijom postao je „problem“ za NATO. Zbog toga taj blok sada na nas gleda vrlo ozbiljno, što je za nas, naravno, dobro'', smatra Huskić.

 

On dodaje da političke prilike, odnosno javno mnijenje u Srbiji, pa i Crnog Gori, možda nisu za ulazak u NATO, ali skoro sve države na neki su način već duboko zagazile u taj proces.

''Sve te zemlje započele su približavanje NATO-u, tako da je to, faktički, već završena priča što se tiče ruskog interesa'', navodi Huskić, dodajući da bi obostrani interesi Rusije i NATO-a mogli ubrzati proces BiH i ostalih zemalja regije za ulazak u NATO.

Denis Hadžović, glavni tajnik Centra za sigurnosne studije, ističe da se već pravi jedna politička konfrontacija na relaciji NATO - Rusija te da bi upravo Balkan mogao postati prostor gdje će se lomiti koplja. 

''Mi smo već, faktički, okruženi NATO-om i logičan slijed je da i mi pristupimo tom paktu. Strateški je cilj NATO-a da zatvori ovaj prostor koji je još nedefiniran i predstavlja slabu točku'', navodi Hadžović.

On nastavlja da sve analize pokazuju da bi Crna Gora već početkom sljedeće godine mogla biti punopravna članica NATO-a, a da je BiH odmah iza nje.

''Ulazak Crne Gore bio bi dobar za BiH, ne samo s aspekta sigurnosti, nego bi i Crna Gora mogla poboljšati i naš položaj pri ulasku. Jasno je da i za BiH ulazak u NATO znači mnogo'', ističe Hadžović.

Izvori Dnevnog avaza iz Stožera NATO-a u Bruxellesu ističu da će do kraja godine biti donesena odluka o pozivnici Crnoj Gori, ali da je u slučaju BiH lopta još u našem dijelu igrališta.

''Za vašu zemlju najvažnije je da ispuni ključni uvjet za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo i o vama sve ovisi. Politička spremnost da BiH bude članica Alijanse u doglednoj budućnosti postoji s obje strane i to je odluka donesena na najvišoj razini, ali u posljednje vrijeme sa žarom se očekuje napredak u BiH'', rečeno je iz neimenovanog diplomatskog izvora.

Kopirati
Drag cursor here to close