Upitna transparentnost

Zbog 950.000 KM izbori u BiH bez prozirnih glasačkih kutija

Vijesti / Flash | 26. 07. 2014. u 09:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos inicijativi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za nabavu prozirnih glasačkih kutija od pleksiglasa, na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini ponovno će se koristiti metalne kutije.

Pokušaj da se napravi demokratski iskorak i sam izborni proces učini transparentnijim i pouzdanijim, propao je zbog političke nespremnosti da se za nabavu prozirnih kutija odobri 950 tisuća maraka u ovogodišnjem državnom proračunu.

Još nakon prošlih općih izbora Ured za demokracijske institucije i ljudska prava pri OESS-u koji je nadgledao izbore, u svojim je preporukama naveo nabavu prozirnih glasačkih kutija kako bi se povećala transparentnost izbornog procesa.

Transparentne glasačke kutije predstavljaju jedan od najvažnijih instrumenata za provedbu fer i demokratskih izbora. Općepoznato je da transparentne glasačke kutije povećavaju povjerenje birača, kandidata i promatrača, kao i medija u ispravnu provedbu izbornih pravila i propisa na dan izbora.

Usto, postojeće metalne kutije su nepraktične za tansport, ali sve to nije bilo dovoljno da unutar državne vlasti bude postignuta suglasnost o izdvajanju dodatnih sredstava za prozirne kutije.

Odgovarajući na upite izaslanika u državnom Parlamentu koji su se interesirali zašto ni na ovogodišnjim izborima neće biti korištene providne glasačke kutije predsjednik SIP-a Stjepan Mikić objasnio je kako je upravo Parlament Bosne i Hercegovine usvojio državni proračun za ovu godinu bez amandmana koji su predviđali odobravanje dodatnih sredstava za nove glasačke kutije.

''Središnje izborno povjerenstvo BiH sa žaljenjem konstatira da na općim izborima 2014. godine na biračkim izborima neće biti prozirne kutije, ali će u okviru svojih mjerodavnosti poduzeti sve radnje kako bi se spriječile manipulacije izbornim procesom'', ustvrdio je Mikić u pismenom odgovoru Parlamentu.

Upotreba prozirnih glasačkih kutija omogućava biračima da vide gdje odlazi njihov glasački listić, a promatračima daje nedvojbeno jamstvo da nije bilo zloupotreba prilikom početka glasovanja, odnosno da određeni broj glasačkih listića nije unaprijed stavljen u kutiju.

Iako je pravilo i praksa da se prije otvaranja birališta pred svim članovima biračkog odbora i akreditiranim promatračima provjeri jesu li kutije prazne, na proteklim izborima je zabilježeno nekoliko pokušaja prijevare koji su, srećom, spriječeni na vrijeme.

Skeptičnoj bh. javnosti to daje dovoljno razloga za zabrinutost pred ovogodišnje izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close