Suđenje

Zatraženo ukidanje presude Vlatku Jarku osuđenom za zločin u Stocu

Vijesti / Crna Kronika | 18. 05. 2016. u 13:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine zatraženo je ukidanje presude kojom je Vlatko Jarak osuđen na godinu i po zatvora za zločin u Stocu. Međutim, Federalno tužiteljstvo smatra da presuda treba biti potvrđena.

Obrana optuženog Jarka je istakla da tijekom prvostupanjskog postupka nije bila u mogućnosti ispitati određene svjedoke i pobiti navode optužnice.

Branitelj Branko Karadeglić je kazao da se svjedoku Muji Avdiću ne može vjerovati jer mu je priča nelogična, a nije je potvrdio čak ni njegov brat.

''Udaranje nitko nije vidio osim Muje. To nitko ne potvrđuje (...) Zauzeti stav da je optuženi protuzakonito zatvorio civile, preuranjeno je. Posebno procesno čudi odbijanje prijedloga Obrane da se saslušaju određeni svjedoci'', naveo je Karadeglić.

On je također rekao da se ne može vjerovati ni svjedokinji Zrinki Topić, jer u iskazu govori da je optuženi došao dva puta u kuću, a na glavnom pretresu kaže drugačije.

Federalni tužitelj Munib Halilović je kazao da ostaje kod prijedloga da se žalba Obrane odbije kao neosnovana i da se potvrdi prvostupanjska presuda.

Dodao je da Sud nije neselektivno odbacivao prijedloge Obrane, jer je prihvatio veći broj svjedoka koji su govorili o konkretnim detaljima.

''Sud kaže, "nesporna je činjenica da je optuženi postupao po naredbi, ali je to kazneno djelo", i zbog toga je odbio saslušati određene svjedoke'', napomenuo je on.

Kantonalni sud u Mostaru je u svibnju 2015. osudio Jarka na godinu i šest mjeseci zatvora zbog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva.

Jarak je proglašen krivim da je, kao pripadnik Prve pukovnije “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tijekom srpnja i kolovoza 1993. godine sudjelovao u protuzakonitom zatvaranju i prisilnom premještanju bošnjačkog stanovništva iz Stoca.

Jarak je 2012. bio osuđen na godinu dana zatvora, ali je Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) tu presudu ukinuo i naložio održavanje obnovljenog suđenja.

Tadašnjom prvostupanjskom presudom Jarak je bio oslobođen točke optužnice u kojoj je navedeno da je više puta dolazio u kuću Muniba i Muhibe Topić i prijetio im kako će ih sve zapaliti, uslijed čega je Muhiba izvršila samoubojstvo.

Odluku o žalbi Vrhovni sud FBiH će donijeti naknadno, javlja BIRN-Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close