Nancy Powell

Zategnuti odnosi Amerike i Indije kulminirali ostavkom veleposnice Powell

Vijesti / Flash | 31. 03. 2014. u 20:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka veleposlanica u Indiji podnijela je ostavku i vratit će se u Sjedinjene Države nakon manje od dva mjeseca, navodi veleposlanstvo u priopćenju objavljenom u ponedjeljak, nakon što je diplomatski spor zategnuo odnose između dvije najveće svjetske demokracije.

U priopćenju se ne navodi razlog zašto je veleposlanica Nancy Powell podnijela ostavku, tvrdeći samo da se ona povukla iz diplomatske službe nakon 37 godina rada "kako je i planirala već neko vrijeme", prenosi Reuters.

Powell je diplomata od karijere koja je obavljala nekoliko dužnosti u južnoj Aziji i postala je veleposlanica u Indiji u 2012.

Prošlog je mjeseca ona okončala desetljeće dug bojkot i uskladila je američku politiku s ostalim velikim silama sastajući se s Narendrom Modijem, kandidatom opozicije koji je favorit da postane indijski naredni premijer nakon izbora koji će biti završeni u svibnju.

Njen mandat obilježen je, međutim, sporom oko hapšenja i pretraživanja do "gole kože" indijske diplomatice u New Yorku. Indija je poduzela osvetničke mjere protiv američkog veleposlanstva, uključujući ukidanje nekih od putnih privilegija veleposlanice.

Trgovinski odnosi također su se pogoršali tijekom posljednje dvije godine.

Ona će se vratiti u Sjedinjene Države prije kraja svibnja, roka za formiranje nove indijske vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close