O izborima u SAD-u

Zastupnici u BiH iznijeli svoje mišljenje o pobjedniku američkih izbora

Vijesti / Flash | 08. 11. 2016. u 10:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić, koji je sudjelovao na Međunarodnom programu lidera i na Konvencijama Republikanske kao i Demokratske stranke u srpnju u SAD-u, kazao je Feni da se već tada mogla jasno vidjeti i osjetiti potpuno različita energija i pogledi na mnoga važna pitanja na ova dva skupa.

Po njegovim riječima, na listi prioriteta i kod jednog i drugog kandidata vanjska politika i odnos prema Europi uopće su bili prilično nisko, jer su dominirale teme sigurnosti, ekonomije i novih radnih mjesta unutar SAD-a za njihove građane.

Šepić kaže da ono što je posebno za BiH važno jesu stavovi ova dva kandidata o glavnim vanjskopolitičkim ciljevima naše zemlje, o EU i NATO-u.

''Donald Trump smatra da je neophodno redefinirati aktualnu ulogu i poziciju NATO-a, te da se fokus i financije trebaju primarno vezati za stanje unutar SAD-a, a ne financirati druge, te ne vidi uopće potrebu za proširenjem i novim članicama, dok Hillary Clinton smatra da je NATO jedna od najboljih investicija koju je SAD ikada napravio, da to treba dodatno jačati, te otvoriti za nove članice, kao što je i BiH i smatra se da će to uraditi ukoliko pobijedi'', naveo je Šepić.

Dodaje da za Trumpa, koji je istinski podržao Brexit, EU u ovakvom obliku ne treba da opstane i potakao bi dalje slabljenje Unije.

''Dok Clinton, koja puno bolje poznaje situaciju u Europi i ima iskustvo u međunarodnoj politici uopće, kaže da je Europska unija najbolji okvir za ukupni prosperitet ljudi i razvoj cijele Evrope, te da SAD, s EU, ali i svakom državnom zajednicom unutar EU trebaju imati uspostavljane ekonomske odnose, te da joj je prioritet otvaranje tržišta na tom prostoru i jačanje ekonomskih i političkih veza'', kazao je Šepić.

Zaključuje da se, s ovim u vezi, ''može naslutiti povratak značajnijeg angažmana i dominacija američkih interesa u sjeveroistočnoj Europi s Clinton, dok bi s Trumpom bio primjetniji jači utjecaj Rusije na ovome prostoru''.

Zastupnik u Zastupničkom domu državnog parlamenta Mirsad Isaković misli da ukoliko pobijedi Hillary Clinton, ''da je to stavljanje BiH ponovno u prvi plan, da će BiH biti sigurno na njenoj agendi''.

Isaković kaže da, ako pobijedi Donald Trump, ''BiH neće nešto posebno ni dobiti ni izgubiti''.
Zastupnik u Zastupničkom domu državnog parlamenta Damir Bećirović smatra da, ako pobijedi Hillary Clinton neće dolaziti do nekih velikih promjena u politici koju SAD vodi u BiH.

''Ukoliko pobijedi drugi predsjednički kandidat, onda će vjerojatno doći i do promjena u politici prema BiH. Pretpostavljam da on ima neke druge interese i da mu nije toliko interes ni BiH ni regija, nego da će se više voditi nekim drugim pitanim koja su bitna za unutarnju politiku SAD-a'', smatra Bećirović.

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama se održavaju danas, a Amerikanci biraju između dva kandidata – demokratkinje Hillary Clinton i republikanca Donalda Trumpa.

Kopirati
Drag cursor here to close