Znakovita šutnja

Zašto Čavara ne raspušta federalni Parlament?

Vijesti / Flash | 27. 08. 2016. u 19:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To je moguće samo ovdje – zemlja gori, a njena zakonodavna vlast se češlja. Već gotovo tri mjeseca Parlament Federacije ne zasjeda niti rješava dramatičnu političku i ekonomsku situaciju, ali zastupnici i izaslanici redovno i uredno primaju ogroman novac na svoje bankovne račune, nitko od njih manje od 3.500 maraka mjesečno.

Odluke na čekanju

Ovakva situacija vezuje se za 2. listopad kada će se održati lokalni izbori što u prijevodu znači da život mora stati dok stranke i njihovi šefovi ne nakupe dovoljno birača za svoj ostanak na vlasti. Istina, Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, javno poručuje kako smatra da je potrebno zasjedanje u rujnu uz naznaku da su parlamentarci uglavnom riješili ono što je do njih došlo iz federalne izvršne vlasti, ali i da čekaju odluke vezane za nastavak radova na izgradnji Koridora 5, za revitalizaciju postojećih cesta i izgradnju nove od Neuma do Stoca, piše Dnevni list.

Međutim, puno je zakona i odluka koje je Parlament morao pročešljati i usvojiti , da odlukom najužih stranačkih rukovodstava, svejedno kako donesenom, zastupnicima i izaslanicima nije dato voljno tijekom cijelog ljeta i tko zna još do kada.

Pored ostalog, na čekanju je usvajanje zakona o Komisiji za vrijednosne papire koja, uzgred kazano, regulira kompletno tržište kapitala, o braniteljskim udrugama, zdravstvenoj zaštiti, registru financijskih izvještaja, računovodstvu i reviziji, na čekanju je i izjašnjavanje zastupnika o stanju u poljoprivredi koje je katastrofalno…

Zašto je Parlamentu Federacije dozvoljen dugi odmor, a kako stvari stoje raspust bi mogao da se produži i na rujan?

Curi na sve strane

Na jednu stranu treba ostaviti predstojeće lokalne izbore – ključ je u sukobima unutar parlamentarne većine u kojoj su SDA, HDZ i SBB. Apsolutna se neslaganja tih stranaka o zakonima o reviziji branitelja, o šumama, o oporezivanju igara na sreću, o pripadnosti javnih prihoda… Radi se o iznimno bitnim zakonima čijim bi usvajanjem i provođenjem bio u dobroj mjeri uveden red, ali je sve „ostavljeno za kasnije“ jer je očigledno da bi novi propisi poremetili uhodane šeme i nečije osobne „dilove i talove“. Zbog toga se pribjeglo oprobanom receptu – priči o ugroženosti ovog ili onog naroda.

Potvrđuje to i ovotjedno pismo predsjednika HDZ-a Dragana Čovića upućeno visokom predstavniku i Vijeću za provedbu mira. Potvrđuje ga i zahtjev Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, premijeru Fadilu Novaliću, SDA i Vladi Federacije da se zaustavi već utanačeni način prodaje Fabrike duhana Sarajevo, ali i kompanija Bosnalijek i Sarajevo osiguranje, a sve je to u resoru ministra koji je iz SBB-a. Na ovo je SDA reagirao saopćenjem da je iznenađen nepotrebnom Radončićevom intervencijom, a Vlada je ekspresno prihvatila zahtjev šefa SBB-a. Principijelno, Radončić je u pravu, a ostaje da se vidi šta će se iz svega toga izroditi, piše Dnevni list.

Kako god se obrne i okrene, ispada da u koaliciji, odnosno parlamentarnoj većini „voda curi na sve strane“, a samim tim i u Vladi Federacije koju sačinjavaju ministri iz SDA, HDZ-a i SBB-a. Istovremeno, nakon svojih kavanskih sjedeljki, šefovi te tri stranke ubjeđuju građane da je „koalicija beton“ iako ih ono što se odista događa potpuno demantira.

Ustavna obaveza

Međutim, zaglušujuća je i znakovita šutnja predsjednika Federacije Marinka Čavare (HDZ) i potpredsjednika Melike Mahmutbegović (SDA) i Milana Dunovića (DF). Njihovo je ustavno pravo i obaveza da reagiraju u ovakvim slučajevima pogotovo što su kavanski dogovori šefova stranaka parlamentarne većine stavljeni iznad zakonodavne vlasti i što je jasno da SDA i HDZ nisu u stanju osigurati dovoljan broj glasova za donošenje odluka bez obzira što SBB sluša SDA. Prema pričama koje kolaju u političkim kuloarima, toga su svjesni i u vrhovima te dvije stranke pa su dogovorili da „privremeno zategnu konopce“ i sve prebace na „nacionalne interese“.

Ustav naređuje predsjedniku Federacije da „kada utvrdi da domovi Parlamenta nisu u mogućnosti donositi potrebne zakone, on može uz suglasnost s potpredsjednicima, raspustiti jedan ili oba doma“. S obzirom da je golim okom vidljivo da ni jedan ni drugi dom Parlamenta FBiH ne donose niti su u mogućnosti donositi zakone, Čavara ih treba raspustiti, a zašto to ne čini i zašto ne reagira, ostaje da se vidi iako nije teško dokučiti – to bi značilo odlazak s vlasti.

Na sve ovo ne reagira ni opozicija osim povremenim izjavama, ni za sebe obavezujućim, a sve u stilu „jedan čovjek, jedna žena“. Bar za sada, jedino se Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, „drznuo“ da otvoreno prozove vladajuću koaliciju posebno upozoravajući kako kavanskim dogovorima njeni šefovi ruše zakonodavnu vlast:

''Europska unija podržava urušavanje institucija sistema jer njenim predstavnicima treba neki „rezultat“ koji će odnijeti u Bruxelles. Očito da eurobirokrate sa lokalnim poslušnicima stvaraju privid da zemlja ide u nekom pravcu, ali samo onda kada slijepo provode ponuđenu Reformsku agendu. Zna li itko u ovom trenutku šta ta agenda sadrži osim što se time pravda vankonkursno zapošljavanje kadrova koalicije'', kaže i pita Gratz i zaključuje:

''Dok se samozvani branitelji BiH bave referendumom u RS, promiče im da u Federaciji nije proveden niz odluka Ustavnog suda BiH s tim da se neprovođenje ne svodi samo na nacionalne već na privatne interese tajkuna i kriminalaca poput one vezane za upravljanje šumama''.

Kopirati
Drag cursor here to close