Sedam iznuda

Započelo suđenje bivšem pravosudnom policajcu za iznude od milijun eura

Vijesti / Flash | 26. 02. 2015. u 21:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Županijskome sudu u Rijeci počelo je suđenje bivšemu pravosudnom policajcu Josi Nokoviću (50) zbog sedam iznuda, od kojih šest u pokušaju, kojima je od poznatih poduzetnika i gospodarstvenika sa šireg riječkog područja namjeravao iznuditi gotovo milijun eura, prijeteći ubojstvima, trovanjem i postavljanjem eksploziva.

Noković je danas izjavio da se smatra krivim zbog pisama koja je slao, ali, rekao je, nije mu bio cilj domoći se novca te nije izazvao nikakvu štetu. Najavio je da će iznijeti obranu u daljnjem tijeku postupka. 

Nokovićeva obrana smatra da optužbe protiv njega ne stoje jer nije imao namjeru uistinu iznuđivati s obzirom na to da je psihički ozbiljno bolestan. Navodi da bi se moglo raditi tek o kažnjivom djelu prijetnje.

Riječki ŽDO optužio ga je da je 2013. i 2014. godine iznuđivao vlasnika trgovačkog lanca Plodina Milu Ćurkovića i članove Uprave tražeći između 500.000 i 800.000 eura te prijeteći da će u protivnome otrovati proizvode u trima trgovačkim centrima tog lanca te ubojstvima. 
U drugih šest slučajeva Noković je pismima pokušao iznuditi manje novčane svote. Od vlasnika  ugostiteljskog objekta Franje Božinovića tražio je 20.000 do 40.000 eura kako mu ne bi otrovao pića, od vlasnika trgovine automobilima i automobilskog servisa Vladimira Kivele tražio je 50.000 eura, od bivšeg predsjednika Uprave Riječke banke Ivana Štokića od 20.000 do 40.000 eura. Isto toliko tražio je od gospodarstvenika Borislava Brnelića i od negdašnjeg direktora "3. maja" Vladimira Brusića, a od Josipa Justića tražio je 20.000 eura. 
Njima i članovima njihovih obitelji prijetio je ubojstvima te postavljanjem eksplozivnih naprava pod njihove kuće. Većina iznuđivanih izgradila je kuće u Kostreni, na ulici u blizini mora poznatoj kao "Aleja bogataša". Svi slučajevi iznuda i pokušaja događali su se od 2006. do Nokovićeva uhićenja u ožujku prošle godine.

Optužen je i za nezakonito posjedovanje pištolja zbrojovke, koji je predao policajcima pri premetačini njegova stana.

Danas su svjedočili kostrenski poštar, koji je potvrdio da je na adrese iznuđivanih nekoliko puta nosio pisma u istim omotnicima i slično napisanim adresama, za koje se poslije utvrdilo da su sadržavala prijeteće poruke, te policijski istražitelj koji je obavljao premetačinu Nokovićeva stana.

Policijski istražitelj rekao je da je Noković sam predao pištolj te da je policiju odveo do mjesta gdje je zakopao mobitel u olovnoj cijevi kako bi onemogućio njegovo lociranje. Također je rekao da je u stanu pronađena opsežna dokumentacija, nacrti i planovi budućih akcija iz kojih je vidljivo da je Noković pomno planirao svoje operacije.

Policajac je istaknuo da je Noković surađivao tijekom istrage te da je policiji rekao kako mu je laknulo kad su ga pronašli jer je dotad bio anksiozan u očekivanju.

Suđenje se nastavlja.
Kopirati
Drag cursor here to close