Kinezi oštri

Zapadu stigla povijesna naplata za ropstvo i kolonijalizam

Vijesti / Svijet | 13. 01. 2015. u 11:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerske i kulturološke tenzije s kojima je Zapad suočen su zapravo povijesna naplata za ropstvo i kolonijalizam, ocjenjuju danas kineski državni mediji, komentirajući napad na redakciju lista Charlie Hebdo.

''Ono kroz što prolaze razvijena društva na Zapadu jeste naplata za povijesna djela poput ropstva i kolonijalizma koji su doveli do današnje demografske strukture'', navodi list Global times, poznat po svom nacionalističkom tonu.

''Kada mir bude ponovo uspostavljen, a ako Charlie Hebdo bude nastavio sa svojim stavovima o islamu, dovest će francusku vladu u tešku poziciju i postat će simbol sukoba civilizacija u Europi'', ocjenjuje kineski dnevnik, a prenosi AFP.

List navodi i kako "pitanje imigracije hrani ultraekstremnu desnicu u Europi, čineći sukobe gotovo nerješivim".

U uvodniku tog lista stoji da nedavni marš solidarnosti u Parizu i drugim gradovima nisu ništa do sredstva za "smirenje bola", ali sredstva koje ne može zaustaviti "intenziviranje sukoba civilizacija".

''Usprkos masovnosti, marš solidarnosti u Parizu izgledao je kao davanje teško oboljelom pacijentu sredstva za smirenje bolova'', navodi list i ocjenjuje da takvi skupovi "teško mogu dati značajne rezultate".

Kineska agencija Xinhua ocjenjuje da se napad na Charlie Hebdo ne može pojednostavljivati i predstavljati kao napad na slobodu medija, jer i sloboda ima svoje granice, koje se odnose na vrijeđanje, podrugivanje i podsmijeh religiji i vjerovanju drugih ljudi.

''Krajnje je vrijeme da zapadni svijet preispita prave uzroke terorizma, kao i ograničavanje slobode medija, kako bi izbjegao još više nasilja u budućnosti'', ocjenjuje ta agencija.

Peking strogo kontrolira domaće medije i nedavno je pokrenuo jednu od najvećih kampanja u posljednjih nekoliko godina s ciljem da utiša kritičare vlasti, a tijekom koje je uhićeno na desetine aktivista za ljudska prava, odvjetnika, novinara i akademika, navodi AFP.

Kina se prošlog tjedna pridružila osudi napada na Charlie Hebdo, ali su vlasti te zemlje istovremeno navele i da su provokativne karikature tog časopisa "poziv na nasilje", prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close