Inicijativa "Dobro došli"

Zaglavili u Hrvatskoj: Izbjeglice se žale na nasilje hrvatskih vlasti

Vijesti / Flash | 03. 02. 2016. u 15:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa "Dobro došli" predstavila je u srijedu izvješće, izrađeno na temelju priča izbjeglica s beogradskog kolodvora koji do Austrije i Njemačke nisu uspjeli proći "balkansku rutu", u kojem se tvrdi da su "hrvatske vlasti prema njima provodile sustavno nasilje, a hrvatska policija upotrebljavala i fizičku silu", što potkrepljuju fotografijama koje su dobili od izbjeglica.

Četvero aktivista Inicijative prikupljalo je priče i intervjue na beogradskom kolodvoru od 11. do 26. siječnja od izbjeglica, koji po europskim propisima od studenoga prošle godine ne mogu u zemlje EU-a jer nisu iz ratom zahvaćenih zemalja, odnosno Sirije, Iraka i Afganistana, navodi Hina.

Jedna od sastavljačica izvješća Selma Banich, članica udruge Moving Europe, rekla je na konferenciji za novinare da je 200 do 500 takvih izbjeglica već duže vrijeme zaglavljeno na željezničkoj i autobusnoj postaji u Beogradu. Izviješće je napravljeno na temelju razgovora sa stotinjak izbjeglica, u sastavni dio izvješća su svjedočanstva pet izbjeglica iz Maroka, te po jednog iz Somalije i Pakistana.

Ispričali su da su tijekom nekoliko zadnjih mjeseci više puta pokušali iz Srbije preći u Hrvatsku, no hrvatske vlasti su ih vraćale natrag jer nemaju uredne dokumente, a sada su u Srbiji bez ičega, dokumenata i novca, i spavaju na kolodvorima.

Na tom putu, prepričava Banich, doživljavali su ružne stvari, uključujući i fizičko nasilje policije u Hrvatskoj.Također tvrde da su službeni prevoditelji u Hrvatskoj nakon razgovora s njima donosili arbitrarne odluke.

"Predstavljali bi se kao Sirijci, Iračani ili Afganistanci, no prevoditelji bi im rekli da ne govore tim dijalektom i to je bilo dovoljno da ih se vrati u Srbiju", navela je Banich naglasivši da to smatraju rasnom diskriminacijom i kršenjem njihovih ljudskih prava.

Na novinarsko pitanje jesu li od MUP-a zatražili očitovanje o tim optužbama, predsjednica Inicijative Tea Vidović odgovorila je potvrdno, rekavši da su 8. siječnja tadašnjem hrvatskom ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću uputili dopis u kojem su naveli da "među novinarima i aktivistima kruže priče da hrvatska policija prije registracije u kampu u Slavonskom Brodu uz pomoć prevoditelja odvaja izbjeglice koji dolaze iz Sirije, Afganistana i Iraka, te ostale koji navodno potom bivaju zatvoreni u kontejnerima po nekoliko sati, čak i do 24 sata".

Neke od izbjeglica, stoji u dopisu, žalile su se da je hrvatska policija navodno u više navrata bila nasilna, "što je rezultiralo i fizičkim ozljedama u jednom slučaju". Ostojić je tada javno demantirao sve optužbe na račun policije, podsjetivši kako je to učinio i mjesec dana ranije kada su se takve informacije prvi put pojavile.

Aktivisti Inicijative "Dobro došli" ocijenili su da se unatoč nizu mjera kojima EU želi usporiti tempo dolaska izbjeglica u Europu, migracije neće zaustaviti, te da se pooštravanjem azilnog zakonodavstva u zemljama članicama Europske unije događa domino efekt u zemljama "balkanske rute".

Pozvali su europske čelnike da posegnu za humanijim odgovorima i iskoriste mehanizam privremene zaštite koji je osmišljen zbog masovnog priljeva raseljenih osoba koje traže zaštitu u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close