Brižna regija

Zabrinuta za BiH, Srbija do 2018. ispunjava uvjete za EU

Vijesti / Flash | 01. 10. 2014. u 10:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija čini sve za dobrobit svojih građana, zbog čega je uvjeren da zemlje članice neće biti u mogućnosti odbiti prihvatiti Srbiju kao punopravnu članicu EU.

Vučić je rekao kako je put europskih integracija, bez dvoumljenja, najbolji mogući za Srbiju, a da odluku EU očekuje možda i poslije pet godina mandata nove Europske komisije.

"Čuli smo izjavu Johannesa Hahna jučer da nema šanse za Srbiju da postane članica EU u sljedećih pet godina. Nije veliko iznenađenje, očekivali smo tu odluku, ali ćemo svakako nastaviti s reformama, nastaviti na put ka EU i učiniti najbolje sa svim našim obvezama prije kraja 2018., početkom 2019. i onda će sve biti u rukama drugih ", rekao je Vučić na četvrtom Beogradskom sigurnosnom forumu, prenosi Tanjug.

Premijer je istaknuo da će Srbija svoj ''put ka EU nastaviti bez obzira na razočarajuće stavove koje dolaze iz Bruxellesa, kao i umora od širenja koji vlada u pojedinim zemljama članice''.

Naveo je kako Srbija ima svoje obveze koje će ispuniti ne zbog EU, već zbog Srbije i građana Srbije, i da se zato mora baviti teškim poglavljima 23 i 24, za koje se nada da će biti otvoreni početkom iduće godine.

"Ne radi se o čudima koja treba provesti, jer su druge zemlje to učinile. Nastavit ćemo na put ka EU i učinit ćemo sve da završimo sve naše obveze do kraja 2018. a tad će sve biti u rukama drugih", poručio je i dodao kako je Srbija apsolutno posvećena regionalnoj stabilnosti.

Istovremeno je izrazio strepnju u vezi Bosne i Hercegovine, i dodao da će Srbija učiniti sve što može u korist stabilnosti u regiji, ponovivši da Beograd podržava teritorijalni integritet te zemlje.

Izrazio je nadu da će svi biti od pomoći u rješenju situacije u BiH na najbolji način.

Kopirati
Drag cursor here to close