Izmjena Ustava

Vojvođanske stranke traže definiranje autonomije

Vijesti / Flash | 21. 09. 2014. u 07:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici nekolicine političkih stranaka u Vojvodini traže da vojvođanski parlament na slijedećoj sjednici donese deklaraciju o potrebi pokretanja postupka izmjene srbijanskog Ustava ili donošenje novog Ustava i da se definira autonomija Vojvodine, objavio je u subotu novosadski list "Dnevnik".

Kako se navodi u prijedlogu zastupnika Demokratske stranke (DS), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nove demokratske stranke (NDS), pokretači inicijative polaze od činjenice "da je Autonomna pokrajina Vojvodina (APV) povijesno pravo njezinih građanki i građana, jer je nastala i potvrđena voljom njezinih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 1954. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina kao autonomna pokrajina priključi Srbiji".

Također, oni tvrde da je sadašnji srbijanski Ustav "u odnosu na sadašnje i buduće okolnosti i izazove, nefunkcionalan" i stoga traže novi ustav koji bi omogućio regionalizaciju, "kao dio procesa decentralizacije i zbog činjenice da bez odgovarajućeg i funkcionalnog provođenja regionalizacije nije moguće ostvariti prijenos nadležnosti na regije i na razinu lokalnih samouprava".

Predlagači također traže donošenje zakona o financiranju Vojvodine i smatraju da nova ustavna rješenja moraju precizno definirati nadležnosti Vojvodine u različitim područjima.

Sličan dokument, deklaraciju, vojvođanski je parlament usvojio prošle godine, uz veliko protivljenje oporbenih stranaka i teške optužbe da je riječ o separatističkim težnjama pokrajinske vlasti.

Zbog usvajanja te deklaracije u travnju 2013. godine, koja se odnosila na zaštitu ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, u Novom Sadu je pred zgradom pokrajinske vlade održan prosvjed s kojega je potpredsjednik najveće oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović zatražio odlazak predsjednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića.

No usprkos pokušajima da obori pokrajinsku vladu, u kojoj vodi Demokratska stranka, SNS do sada nije uspio izazvati krizu vojvođanske vlasti niti se izboriti za izvanredne pokrajinske izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close