Vježba

Vojska 'pucala' na Bosance u Kanadi

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 09:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski vojnici koji svoju obuku vrše u Kanadi uskoro će svoje umijeće preciznog gađanja dokazivati pucajući na mete koje se zovu "Bosanac RPG" i "Somalac AK47".

Dokument kanadske vlade koji se tiče nabavke čovjekolikih meta pokazuje da su korišteni nazivi koji su izazvali negodovanje određenih nacionalnih skupina.

Ipak, nakon što su kanadski mediji, prvenstveno Global News, otkrili o čemu se radi, vojska je hitno uklonila sporne nazive, ali je zadržala inicijale "BM" i "SM" (Bosnian-Somalian Male). I dok je imenovanje završeno, kupnja čovjekolikih meta nije, a članovi bosanske i somalske zajednice u Kanadi izrazili su svoju zabrinutost što se mete za vježbe vojske dizajniraju kako bi "sličile" na njih.

"Ovo je sramotno. Većina ljudi u bh. zajednici došla je u Kanadu za vrijeme rata. Mnogi od njih su prošli kroz logore, a u Kanadi su pronašli svoj mir", rekao je Midhat Ćehajić iz Bosansko-kanadske asocijacije.

Ćehajić je dodao da su kanadske i NATO trupe spasile njegovu obitelj za vrijeme rata u BiH.

Mete proizvodi kompanija Strategic Operations iz Kalifornije, a glasnogovornik firme tvrdi da ona u svojoj ponudi nema "Bosance" ni "Somalce", ali da ih korisnici svakako mogu zatražiti.

Kopirati
Drag cursor here to close