Konferencija

'Vođe' u Mostaru: Kako odlediti led iz Daytona?

Vijesti / Flash | 13. 11. 2015. u 09:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Glavni je problem neusklađenost Ustava s konstitutivnosti naroda'', rečeno je na uvodu konferencije 'Konsenzus o preustroju političkog sustava 20 godina poslije Daytona – realnost ili zavaravanje?', koju je u Mostaru otvorio predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

''Treba izbjeći zamke da se u jednom izbornom ciklusu možete predstavljati kao Hrvati, u drugom kao Bošnjaci, u trećemkao ostali. Treba se riješiti straha, jer ne razumijem od kuda strah nekome Bošnjaku iz Travnika što će Hrvati birati svog predstavnika'', rekao je Čović.

Čović se osvrnuo i na Mostar rekavši kako je siguran da Mostar se može urediti kao i državu.

''U kojoj mjeri ćemo to uspjeti do nas je, to je naša obaveza. U toj vjeru i nadi da ćemo znati upravljati procesima koji dolaze i da ćemo razumjeti šta nam Dejton donio dobro kao i da na jedan vrlo jasan način odredimo našu budućnost'', rekao je Čović. 

Na skupu, uz Čovića, sudjeluju član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz RS-a i predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, zatim Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Mladen Bosić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Srpske demokratske stranke, Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, te Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Izetbegović: Neusklađenost tri vizije

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je kako je problem u BiH postojanje tri vizije i njihova neusklađenost.

''Hrvati pomažu da se ova zemlja povuče tamo kako treba'', rekao je Izetbegović te dodao kako se u bošnjačkom korpusu teško riješiti straha od trećeg entiteta.

''Ne smijemo se vrtiti u krugu nacionalizma. Treba ući u tuđe cipele, a mediji trebaju stvarati pozitivne atmosferu'', dodao je Izetbegović.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata istaknuo je kako na konferenciji nedostaje onaj tko je sve i zakuhao, misleći pri tome na visokog predstavnika. Dodik je naglasio kako se ne sjeća niti jednog dogovora u BiH koji je uspio.

''Treća izborna jedinica je jedino fer rješenje, bez priznanja toga nema povjerenja. Tako bi se Hrvati osjećali bitnijima u BiH'', kazao je Dodik.

Mladen Bosić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Srpske demokratske stranke je istaknuo kako treba otopiti led nepovjerenja koji je na snazi u BiH već 25 godina.

Radončić: Dayton alibi za ekonomske neuspjehe

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH je iskoristio priliku da ''bocne'' SDA oko stavova koja su zastupali u prošlosti, te da je za ekonomske neuspjehe Dayton alibi.

''Fenomen Željka Komšića unazadio je državu birajući Hrvatima člana Predsjedništva BiH, a donekle razumijem što se predstavnici RS-a ograđuju tvrdeći kako je to problem Federacije BiH, odnosno Bošnjaka i Hrvata'', rekao je Radončić.

On je dodao da mediji ne mogu stvarati bolju sliku ako to nije te da mediji trebaju znati ''da ćemo riješiti najdelikatnije pitanje - pitanje ravnopravnosti''.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, istaknuo je kako Predsjedništvo nije glavni problem Hrvata u BiH, nego je to Dom naroda te da u BiH nije riješeno nacionalno pitanje niti jednog naroda.

''Medijima nedostaje profesionalizma, a ja osobno želim vidjeti elektonske medije na hrvatskom jeziku, jer Hrvati nisu u stanju iznijeti svoju istinu, ali se ni međusobno upoznati kao narodi'', poručio je Ljubić.

U sklopu Konferencije održat će se dva panela. Prvi panel je na temu 'Kako prilagoditi politički sustav potrebama svih građana Bosne i Hercegovine (pripadnicima konstitutivnih naroda i ostalima)?', a drugi na temu 'Uloga i odgovornost medija u izgradnji političkog konsenzusa oko prijepornih političkih pitanja'.

Sitarski: Od konferencije očekujem mapiranje mogućnosti konsenzusa

Po riječima Milana Sitarskog iz Instituta društveno-političkih znanosti (IDPI) iz Mostara, Konferencija je usmjerena prije svega na ispitivanje mogućnosti konsenzusa oko konkretnih institucionalnih promjena na razini ustava BiH i FBiH te izmjena Izbornog zakona BiH.

Na pitanje što očekuje od ove konferencije, Sitarski je u izjavi za Fenu kazao kako očekuje 'mapiranje mogućnosti konsenzusa'. Smatra kako se do sada pričalo samo o 20. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma, no uglavnom samo na načelnoj razini - za ili protiv.

''Mi pokušavamo da u fokus stavimo detaljniju razinu, odnosno da vidimo postoji li mogućnost konsenzusa oko konkretnih izmjena političkog sustava kako bi se otklonile njegove identificirane manjkavosti'', kazao je Sitarski, naglasivši kako je osnovna teza ove konferencije da konsenzus mogu sklopiti i provesti isključivo domaći akteri i to politički koji imaju legitimitet i unutar svojih konstitutivnih naroda, a i unutar države kao cjeline.

Kopirati
Drag cursor here to close