Europi treba potpis

Vlade Europi moraju dati prijedloge, ali prvo se moraju napraviti...

Vijesti / Flash | 27. 01. 2015. u 07:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prvi korak je da nam treba taj potpis na izjavi. Svih 14 predsjednika stranaka su potvrdili da postoji konsenzus o tom pitanju na sastanku s našim ministrima vanjskih poslova, tako da se nadam da će se to vrlo brzo dogoditi'', izjavio je za Oslobođenje britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson odgovarajući na pitanje što Europska unija očekuje kao sljedeći korak nakon što je Predsjedništvo BiH pripremilo prijedlog izjave kojom izražava spremnost da se odblokira europski put BiH.

Po njegovim riječima, nakon toga pažnju treba usmjeriti što prije na sljedeći korak, a to je definiranje detaljnog plana reformi.

''U osnovi, ono što ćemo tražiti da vidimo od vlada na različitim razinama, državnom, entitetskim i županijskim, jeste da donesu svoj plan reformi za sljedeće četiri godine koji će odražavati razgovore s EU, međunarodnim financijskim institucijama i civilnim društvom'', rekao je Ferguson.

Smatra kako će ovo omogućiti javnosti da drži svoje vlade odgovornim za reforme, a EU dati mogućnost da procijeni kada je urađeno dovoljno kako bi se napravio pokret naprijed prema EU.

Upitan na kojim reformama i obvezama će se insistirati ubuduće, govori li se o pravosuđu, korupciji, ekonomiji, izmjenama Ustava, transportnoj infrastrukturi, Ferguson misli kako bi plan reformi mogao obuhvatiti sva ta pitanja.

''Mi smo predložili da se prvo treba usmjeriti na socioekonomske i reforme s ciljem bolje funkcionalnosti, na pitanja za koja postoji široki politički konsenzus o potrebi za promjenama, a da se složenije, ustavne reforme, ostave za kasnije", rekao je britanski veleposlanik i dodao da, iako EU može odrediti područja gdje su potrebne reforme kako bi se postigao napredak prema članstvu, izabrane vlade na različitim razinama će biti te koje će odrediti svoje političke prioritete.

''EU je dala dobru ponudu BiH koja pokazuje našu predanost boljoj budućnosti građana ove zemlje. Političari moraju iskoristiti priliku i poduzeti hitne korake kako bi se provele hitne reforme s ciljem stabilizacije ekonomije i otvaranja radnih mjesta, iskorjenjivanja korupcije i jačanja vladavine prava, demokracije i ljudskih prava'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close