Vlada FBiH

Vlada o obaveznim osiguranjima u prometu, o izmirenju obaveza prema PIO...

Vijesti / Flash | 17. 07. 2012. u 12:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polazeći od potrebe da se otklone manjkavosti dosadašnjeg Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila iz 2005. godine, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila Nacrt novog federalnog zakona i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Njegova svrha je da se na cjelovit i kompleksan način temeljito uredi ova oblast, prije svega, u skladu s tekovinama europskog prava i EU direktiva koje se odnose na sektor osiguranja, što znači preciznije i potpunije nego do sada reguliranje pitanja osiguranja od odgovornosti za motorna vozila, ostala obavezna osiguranja od odgovornosti, obrazovanje i ovlasti Zaštitnog fonda FBiH, prekršajne kazne, zaštitu žrtava u prometu (oštećenika) i njihov položaj, posebno u slučaju stečaja društva za osiguranje.

Obavezna osiguranja u prometu u Federaciji BiH uključuju naročito vanugovorne obavezne odnose odgovornosti za štetu koji nastaju iz ugovora o osiguranju, posebno osiguranje od odgovornosti za štetu kod određene kategorije oštećenih osoba, oblike i opseg šteta koje se naknađuju prema ovom Zakonu, postupak i rokove rješavanja odštetnih zahtjeva od strane odgovornog osiguravatelja, zaštitne i zatezne kamate i zastaru potraživanja.

Nacrt zakona uređuje i nadležnost, tijela i način financiranja Garancijskog fonda FBiH (GFFBiH), kao i provođenje obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti iz prometnih nezgoda koje na područjima FBiH, država članica Sistema zelene karte, odnosno država članica Multilateralnog sporazuma, prouzroče vozila pokrivena osiguranjem od automobilske odgovornosti.

Očekuje se da novopredložena rješenja doprinesu uvođenju reda u postupke koji se vode po odštetnim zahtjevima oštećenih osoba protiv odgovornih osiguravatelja, racionalizaciji raspodjele financijskih sredstava koja stoje na raspolaganju odgovornim osiguravateljima za odštete fizičkih osoba iz prometnih nezgoda, te smanjenju broja sudskih postupaka - tužbi koje oštećene osobe podnose za zaštitu svojih prava.

Danas je Vlada FBiH utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmirenju obaveza Federacije BiH prema Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Svrha ovog zakonskog akta je stvaranje pretpostavki koje bi, s obzirom na tešku financijsku situaciju, omogućile da se neizmirene obaveze Federacije BiH prema Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje izmire u dužem vremenskom razdoblju. Riječ je o sredstvima koja, zaključno sa 31.12.2009. godine, iznose 180.979.871,11 KM.

Kako je propisano, ove obaveze izmirit će se u gotovinskom iznosu u deset rata, počev od 2013. godine. Mjesečna tranša ovih sredstava uplaćivat će se najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu za koji se vrši isplata mirovine. Predlažući ovaj zakon Federalna vlada je ispunila jedan od uvjeta za realiziranje novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U cilju provođenja mjera Stand by aranžmana sa MMF-om i usklađivanja visine mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima sa planiranim sredstvima za ove namjene u Proračunu FBiH za 2012. godinu, Vlada je donijela Odluku kojom je isplatni koeficijent za povoljnije mirovine utvrđen u visini od 1,485.

Ovaj koeficijent primjenit će se na sve mirovine ostvarene pod povoljnijim uvjetima koje se financiraju iz Proračuna Vlade Federacije BiH, kod isplate mirovina za razdoblje srpanj - prosinac 2012. godine, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close