Našli su načina

Vlada Federacije ipak udarila harač

Vijesti / Svijet | 19. 08. 2014. u 07:41 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH, iako je u Službenim novinama Federacije BiH objavila odluku o da se svim zaposlenicima u sljedećih pola godine uzme po jedna dnevnica ili jedan posto neto plaće za otklanjanje posljedica poplava, nije na vrijeme obavijestila uposlenike da se o tome očituju.

Naime, prema odluci uposlenici mogu birati hoće li dopustiti izdvajanje od svojih primanja, ali o tome trebaju obavijestiti pismeno poslodavca, odnosno Vladu Federacije BiH. Iako je odluka stupila na snagu 24. srpnja, dan nakon što je objavljena, mnogi uposlenici nisu obaviješteni o tome, kao ni o mogućnosti da se mogu odlučiti, a trebali su to učiniti do 15. kolovoza.

Na ovo je reagirao i Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH čiji predsjednik, Salih Kruščica, tvrdi kako se ovom odlukom vrši samovolja vlade.

''Ovo je nametanje, a ne dobrovoljna osnova. Koliko znam, zaposlenici koji su znali da se trebaju izjasniti potpisivali su izjave da ne žele da im bude skinut postotak ili dnevnica, ali većina nije znala. Ljudima treba pomoći, ali ne na ovaj način'', kazao je Kruščica za Avaz i dodao kako će ovom odlukom novac izdvajati oko 7.000 državnih službenika i oko 23.000 zaposlenika na svim drugima državnim razinama.

''Ovim zakonom napravljena je diskriminacija. Jedni zaposlenici će davati po jedan posto od plaće, a drugi po jednu dnevnicu'', rekao je Kruščica.

Podsjećamo, Vlada Federacije je u ovoj odluci napravila još jednu diskriminaciju pa se uposlenima u nedržavnim službama nije dala mogućnost da biraju i odluče se hoće li izdvajati od svojih primanja za ovu namjenu. Naknadno je ta odluka preinačena, Dom naroda je po hitnom postupku usvojio izmjene zakona, a Vlada je priopćila kako se radilo o tehničkoj pogrešci te da se ne radi ni o kakvim nametima.

Podsjećamo, u odluci Vlade stoji kako će se iz plaća uposlenika u tijelima vlasti Federacije, županije i jedinica lokalne samouprave i pravnih osoba, čiji je osnivač Federacija, županija ili jedinica lokalne samouprave, izdvojiti u sljedećih šest mjeseci po jedna dnevna zarada iz mjesečne neto-plaće svakog uposlenika i usmjeriti na otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nepogode i obnovu.

Iz plaća ostalih uposlenika u Federaciji izdvojit će se u sljedećih pola godine po jedan posto iz mjesečne neto-plaće svakog uposlenika. Sredstva će se, navela je Vlada FBiH, evidentirati na posebnim računima proračuna Federacije BiH, županija i općina, a Vlada se obvezala da će u roku 15 dana od stupanja na snago ovog Zakona donijeti propis o načinu evidentiranja prikupljenih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close