kazna

Vinko Pandurević, osuđen zbog zločina u Srebrenici, traži prijevremeno puštanje na slobodu

Vijesti / Flash | 02. 02. 2015. u 15:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši časnik Vojske Republike Srpske (VRS) Vinko Pandurević, kojeg je Haški tribunal pravosnažno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, zatražio je da bude prijevremeno oslobođen budući da je odslužio više od dvije trećine kazne.

Branitelji su u zahtjevu precizirali da je Pandurević, koji se dobrovoljno predao u ožujku 2005. godine, do kraja siječnja ove godine odslužio ''75 posto'' kazne.

Oni podsjećaju da je Pandurević svoju rehabilitaciju izrazio pred sucima krajem prosinca 2013. godine, kada je osudio počinjene zločine i ispričao se žrtivama i njihovim obiteljima.

Obrana je ukazala i na Pandurevićevo ''primjerno'' ponašanje tijekom boravka u sudskom pritvoru, kao i na činjenicu da je do sada praksa Tribunala bila da prijevremeno oslobađa sve osuđene koji su odslužili dvije trećine kazne. O Pandurevićevom zahtjevu odlučit će predsjednik Tribunala Theodor Meron.

Pandureviću, koji je u ljeto 1995. godine bio zapovjednik Zvorničke brigade VRS-a, Žalbeno vijeće je 30. siječnja potvrdilo prvostupanjsku kaznu, proglasivši ga krivim za pomaganje i podržavanje ubojstava, istrebljenja i progona Bošnjaka iz Srebrenice u danima pošto je VRS 11. srpnja zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a.

Istom presudom je žalbeno veće proglasilo potpukovnike Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid počinjen nad srebreničkim muslimanima i izreklo im kaznu doživotnog zatvora.

To je prva pravosnažna presuda za počinjenje genocida u Srebrenici u povijesti suda.

Sigurnosnom časniku VRS-a Dragi Nikoliću potvrđena je prvostupanjska kazna od 35 godina zatvora zbog pomaganja podržavanja srebreničkog genocida, dok je članu Glavnog stožera te vojske Radivoju Miletiću sa 19 na 18 godina umanjena kazna za ubojstva, progon i prisilno premještanje Bošnjaka iz Srebrenice, javio je BIRN - Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close