Akcijski plan

Vijeće ministara zadaje 527 mjera i zamrzava plaće

Vijesti / Flash | 23. 05. 2017. u 13:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prva tri mjeseca ove godine realizirano je 29 mjera iz Akcijskog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, dok je osam u fazi realizacije ili 51 posto realiziranih i mjera u realizaciji, od ukupno 72 mjere koje su planirane za realizaciju u prvom kvartalu ove godine.

Dodatno je realizirano 11 mjera planiranih za realizaciju izvan ovog izvještajnog razdoblja, priopćilo je Vijeće ministara nakon sjednice održane u Sarajevu.

Naime, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za europske integracije, usvojilo je Prvi kvartalni izvještaj o provedbi mjera iz Izvještaja koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH i Europskoj komisiji.

Na državnoj razini, između ostalog, sačinjen je prvi nacrt Strateškog okvira za reformu javne uprave, usvojeni su Strategija razvoja sistema internih financijskih kontrola u institucijama BiH, Akcijski plan za provođenje Strategije za reformu sektora pravde, Akcijski plan za obuku novinara i medijskih profesionalaca te su pokrenute aktivnosti u pogledu prelaska u II fazu digitalizacije.

Istovremeno su započete aktivnosti za provođenje 170 mjera, čiji je rok realizacije izvan ovog izvještajnog razdoblja.

Vijeće ministara objavilo je da Akcijski plan, koji će biti proveden na svim administrativnim razinama u BiH, nakon današnjeg ažuriranja, sadrži 527 mjera s rokom realizacije u 2017. godini i prva dva mjeseca 2018. godine.

Također, objavljeno je kako je Vijeće ministara realiziralo 91 posto zaključaka u prošloj godini.

''Od ukupno donesenih 790 zaključaka Vijeća ministara BiH u prošloj godini realizirano je njih 717 ili 91 posto'', navodi se u Pregledu realizacije zaključaka Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH za period od 1. siječnja do 31. studenog 2016. godine, koji je razmotren na sjednici.

S obzirom na to da 73 zaključka nisu realizirana, zadužena su ministarstva i druge institucije koje nisu realizirale zaključke Vijeća ministara da ih bez daljnjeg odgađanja u cijelosti provedu te da ubrzaju aktivnosti na realizaciji zaključaka koji zahtijevaju duže razdoblje ili suradnju s drugim institucijama.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je pojedinačne odluke o visini osnovice za obračun plaće i o visini regresa zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

''Osnovica plaće, u skladu s politikom Vijeća ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade zaposlenih u institucijama BiH, iznosit će 475,69 KM i nepromijenjena je od 2012. godine, kao i regres koji iznosi 300,00 KM'', navelo je Vijeće ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close