Propusti u policiji

VIDEO Slučaj pretučenog mladića: Policija zakazala, 21 svjedok se ničeg ne sjeća?!

Vijesti / Flash | 22. 11. 2016. u 20:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od 21 svjedoka, koliko ih je ispitano u PU Široki Brijeg, niti jedan nije rekao da je u pitanju bila tučnjava. Znači, trenutno uopće ne postoji osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo, dok će vještačenje utvrditi na koji način su donesene ozljede'', rekao je to Josip Aničić, glasnogovornik Tužiteljstva ŽZH-a, povodom još neriješenog slučaja pretučenog maloljetnika u Širokom Brijegu.

Naime, gostujući u emisiji ‘Pod Povećalom’ Naše TV, Aničić je istaknuo kako je zasigurno bilo određenih policijskih propusta prilikom vođenja istrage, te da je ravnatelj MUP-a ŽZH formirao novi stručni tim, od šest osoba, koji će preuzeti ovu istragu.

''Krim tehničari bi trebali znati kako to izvršiti. Trebali su osigurati lice mjesta, osobe koje su tu zatečene. Trebali su sačiniti fotodokumentaciju, pa zapisnik o očevidu. Nužno je bilo da se izuzme odjeća od oštećenog, uradi skica mjesta i slično. To nije moje područje, ali propusta pri istrazi je zasigurno bilo'', rekao je Aničić komentirajući i propust koji se dogodio kad je novinaru dan na uvid i podatak o broju promila, odnosno alkohola u krvi, ozljeđenog M.S. koji je maloljetan.

Naime, jedne dnevne novine objavile su nalaz o vještačenju krvi dok je drugim medijima, kao i portalu Bljesak.info, to onemogućeno pod navodima kako je riječ o podacima maloljetne osobe.

Majka pretučenog mladića, Ana Soldo, dodala je i slučaj s krvavim džemperom, koji joj je donešen nedugo nakon cijelog slučaja, a koji je bio opran.

''Istražitelji nisu izuzeli ni odjeću niti dokaze s mog sina.Moj sin je pronađen nekoliko metara od gola, pronašao ga je prijatelj, sklupčanog u nesvijesti. Gol je bio na svom mjestu. Džemper koji je on imao je bio krvav. Nekoliko dana nakon toga, slavljenica nam je vratila džemper koji je bio opran, pitamo se zašto?'', rekla je majka, dodajući kako se cijelo ovo vrijeme šutnje ona i njezina obitelj osjećaju napušteno od sviju.

PROČITAjTE I:
CSI: Široki Brijeg

Majka ističe kako joj nije jasno da se nitko od prisutnih apsolutno ničega ne sjeća, te kako je moguće da je policija do sada ispitala samo trećinu nazočnih.

''Po samom dolasku u bolnicu, kad sam vidjela svog sina znala sam da nije u pitanju ozljeda od gola. I jedino je liječnica koja ga je primila napisala da su ozljede psoljedice tučnjave, ostali nisu htjeli ništa komentirati. Na osnovu medicinske dokumentacije mom sinu je utvrđeno osam dijagnoza: potres mozga, a ostalih sedam za frakture kostiju lica i dijelova vilice, pa se pitam kako je moguće da je to nastalo od gola'', rekla je.

Glasnogovornik Tužiteljstva ŽZH-a je naglasio kako je zbog kompleksnosti ozljeda i istrage angažiran novi vještak koji će utvrditi na koji način su donesene ozljede.

''Ako se utvrdi da su ozljede nanešene drugačije, tek tada možemo pokrenuti postupak protiv, u ovom slučaju, nepoznate osobe'', rekao je Ančić.

Gost emisije bio je i ravnatelj širokobriješke Gimnazije fra Dominik Mandić, Miro Bošnjak, koji je istaknuo kako odgovornost za ovaj događaj dijele svi koji su vezani za odgoj i odrastanje mladih ljudi.

''Od prvog dana razrednica je stupila u kontakt s obitelji, ja sam održao više sjednica s razrednicima četvrtih razreda, učinili smo sve da dođemo do istine. Nisam dozvolio da se vrše pojedinačne istrage u instituciji u kojoj to nije posao. Neke profesore su ponjele emocije, no ne smijemo se mi baviti poslom koji je za druge institucije'', rekao je Bošnjak.

Pozvani na razgovor o ovoj temi bili su načelnik PU Široki Brijeg, Pero Kožul, koji je po riječima voditeljice Ivane Ćubela rekao kako nema vremena, te MUP ZHŽ gdje, kako su rekli, nije bilo odgovarajuće osobe za gostovanje u emisiji. Odaziva nije bilo niti u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta kao ni iz Franjevačkog samostana Široki Brijeg.

Majka pretučenog mladića, Ana Soldo, obratila se za pomoć i nadležnima u Širokom Brijegu i ŽZH, no do sada, kako ističe nije dobila nikakav odgovor od vladajuće stranke kao ni gradonačelnika Mire Kraljevića.

Pretučeni mladić je danas, kako govori majka, u boljem fizičkom stanju, no psihički još uvijek jako krhko, s posljedicama amnezije.

''Ne sjeća se još uvijek ničega, ali je sad spreman za razgovor sa stručnom osobom. Trenutno mu je, kako mi je rekao, najveća želja da se sjeti onog što mu se dogodilo na toj rođendanskoj proslavi'', rekla je majka.

Glasnogovornik Aničić je rekao kako je od svih medija samo portal Bljesak.info zatražio informacije od Tužiteljstva,a što su nam tada rekli, pročitajte na linku.


  

Kopirati
Drag cursor here to close