Izborna sigurnost

VIDEO | Policija će reagirati i na najmanju sitnicu; Mrtvi u Stocu dobivaju zvjezdice

Vijesti / Flash | 17. 02. 2017. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pored imena osoba za koje je utvrđeno da su umrle, a čija su se imena nalazila na popisima na izborima 2. listopada, stajati zvjezdica kako nitko umjesto njih ne bi mogao glasati, rekla je predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić te dodala kako imena umrlih osoba ne mogu biti izbrisana s popisa jer, kako navodi, Povjerenstvo nema ovlasti brisati imena s popisa.

Na ponovnim izborima u nedjelju, 19. veljače, u Stocu, kandidati za općinskog načelnika bit će Mato Komšić (Socijaldemokratska fronta) i Stjepan Bošković (Hrvatska demokratska zajednica BiH), izjavila je danas na press konferenciji članica Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH Irena Hadžiabdić dan uoči izborne šutnje.

Podsjetila je da je 14 političkih subjekata kandidiralo 68 osoba za Općinsko vijeće.

Sve izborne pripreme su pri kraju i sigurnost je podignuta na vrlo visoki nivo, kazala je također Hadžiabdić.

Broj registriranih glasača na redovnim biračkim mjestima je 10.012, onih koji glasaju putem pošte 1.321, u odsustvu 31, dok 40 glasaju osobno u Stocu. Ukupno je 24 biračkih mjesta, od toga 19 redovnih.

U vezi s problemom s imenima umrlih osoba, koja su iz raznih, kompliciranih proceduralnih ili drugih razloga, još na biračkim popisima, SIP ima podatke o 134 takve osobe i njihova imena će na ponovnim izborima u Stocu biti označena zvjezdicama kako bi članovi biračkih odbora imali uvid, ističe Hadžiabdić.

SIP je povodom ovih izbora donio posebnu instrukciju da ih nadgleda i kontrolira 25 njegovih službenika, kao i da se u slučaju zapažene nepravilnosti, obrate predsjedniku odbora, a ako to ostane bez rezultata, Općinskoj izbornoj komisiji.

Ako se ukaže potreba da član biračkog odbora, zbog neke nepravilnosti bude zamijenjen drugim, ali da zamjena ne bude moguća iz istog političkog subjekta, tu ulogu može preuzeti član SIP-a na osnovu rješenja Općinske izborne komisije.

Što se tiče imenovanja članova biračkih odbora, do sada je SIP imao dvije žalbe koje su jučer odbijene, kazala je Irena Hadžiabdić.

Izrazila je nadu da će nedjeljni izbori u Stocu proteći u dobroj atmosferi te pozvala birače da izađu na glasačka mjesta i izaberu lokalnu vlast.

Izbori u Stocu održavaju se ponovno u nedjelju, 19. veljače, od 7.00 do 19.00 sati, zbog toga što je na lokalnim izborima koji su 2. listopada prošle godine održavani u cijeloj Bosni i Hercegovini, u tom gradu došlo do incidenata zbog kojih je izborni proces prekinut i poništen, a kasnije donesena odluka o održavanju ponovnih lokalnih izbora.

Izborna šutnja počinje sutra u 7.00 sati i trajat će do zatvaranja glasačkih mjesta u nedjelju. Za to vrijeme su zabranjene političke aktivnosti, utjecaj na birače i ometanje izbornog procesa.

U tijeku je akreditiranje međunarodnih promatrača, odnosno dodatnih 25. Na izborima 2. listopada bilo ih je 300. Više od 200 promatrača angažirali su politički subjekti.

Na poštanski pretinac SIP-a, pet dana uoči izbora počeli su pristizati glasački paketi iz inozemstva. Trenutno je manje od 100 takvih pošiljki, a u SIP-u se nadaju da će ih biti 1.300.

Istodobno, poručeno je kako se neće tolerirati ni najmanji ekscesi, narušavanje javnog reda i mira ili ometanje izbora.


Poručeno je to nakon što su ministar unutarnjih poslova i komesar Uprave policije MUP-a HNŽ-a Slađan Bevanda i Ilija Lasić posjetili Policijsku postaju Stolac gdje su održali radni sastanak sa članovima operativnog stožera akcije "Izbori-Stolac 2017. godine".

Kako je priopćeno iz MUP-a HNŽ-a, na sastanku su dobili informaciju da su pripadnici policije spremni izvršiti sve sigurnosne zadaće koje se stave pred njih.

''I pored toga, zatražili su od stožera operativne akcije maksimalnu angažiranost i profesionalnost svih policijskih službenika koji sudjeluju u osiguranju, tako da se stvore svi sigurnosni uvjeti za odražavanje lokalnih izbora'', navodi se u priopćenju.

U narednim danima, a osobito na dan održavanja izbora 19. veljače 2017. MUP HNŽ-a će provesti posebne sigurnosne mjere u cilju osiguranja javnog reda i mira i neometanog odvijanja izbornog procesa.

Iz MUP-a HNŽ-a pozivaju sve građane Stoca na mirno i dostojanstveno provođenje izbornog demokratskog procesa.

Kopirati
Drag cursor here to close