Ideja o izborima

Veselinović: Dodikov prijedlog najozbiljnije razmotriti

Vijesti / Flash | 02. 08. 2014. u 07:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Srbi u dijaspori dobiju svoje zastupnike u Skupštini Srbije po uzoru na Mađarsku i Hrvatsku trebalo bi najozbiljnije razmotriti, rekao je predsjednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regiji Janko Veselinović.

Veselinović, koji je šef zastupničkog kluba Nove demokratske stranke u Skupštini Srbije, smatra da je promjena aktualnog Ustava Srbije prilika da se Dodikov prijedlog najozbiljnije razmotri.

"Smatram da bi predlog Dodika, koji inače nije nov, trebalo najozbiljnije razmotriti kada se bude mjenjao Ustav Srbije, što bi pokazalo da država vodi aktivnu politiku kad je njena dijaspora u pitanju", rekao je Veselinović za novosadski "Dnevnik".

On je podsjetio da Srbija spada u države koje imaju jednu od najbrojnijih dijaspora u Europi.

"Srbija je jedna od zemalja sa najbrojnijom dijasporom, jer više od četiri milijuna Srba živi van matične države. Taj korpus trebalo bi u budućnosti da ima mnogo značajniji uticaj na društvena zbivanja u Srbiji, nego što je to danas slučaj", rekao je Veselinović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nedavno da bi bilo dobro da se u parlamentu Srbije nađu i predstavnici Srba koji žive izvan matice.

Dodik kaže da ne vidi zašto Srbija ne bi krenula u promjenu izbornog zakonodavstva i da omogući kvote za Srbe izvan Srbije.

"Koliko god nas da izađe na glasanje, za Republiku Srpsku bi kvota mogla da bude četiri-pet poslanika, dva-tri za Crnu Goru, po jedan za Makedoniju, zapadnu Europu... To bi bila dobra poruka rukovodstva Srbije. Pošto se u Srbiji razgovara o promjeni Ustava, moglo bi da se razmišlja i u tom pravcu", smatra Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close