Demokratski proces

Veleposlanstvo SAD traži od zastupnika u NS RS da poštuju vladavinu prava

Vijesti / Flash | 15. 04. 2015. u 15:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo SAD-a u BiH poziva zastupnike Narodne skupštine RS-a da pokažu svoju privrženost Daytonskom mirovnom sporazumu tako što će se suzdržati od usvajanja bilo kakve deklaracije kojom bi se negirao autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Eksplicitno izreći namjeru da se ne provodi predstojeća odluka Ustavnog suda u predmetu koji se tiče Zakona o praznicima RS, kao što to čine tri članka ove Deklaracije koja je trenutno na razmatranju, vrlo jasno i očito je u suprotnosti sa vladavinom prava.

Bilo koji poziv da se preispitaju ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH jednako je neprihvatljiv, imajući u vidu da je Ustavni sud BiH izvorni i integralni dio Aneksa 4 Daytonskog mirovnog sporazuma – Ustava Bosne i Hercegovine.

Veleposlanstvo SAD-a smatra da je poštivanje vladavine prava od strane svih stranaka u BiH ključan dio demokratskog procesa.

"Ostale mjere za rješavanje ekonomskih i političkih izazova sa kojima se zemlja suočava biti će još teže bez ovog važnog zakonskog okvira i stabilnosti koju on nudi", kaže se u priopćenju iz američkog veleposlanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close