Budite pažljivi

Veleposlanstvo Rusije u BiH: Revizija tužbe može imati ogromne posljedice

Vijesti / Flash | 16. 02. 2017. u 18:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Rusije u BiH priopćilo je danas da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije može imati najozbiljnije posljedice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, po njen socijalni mir i ekonomski razvoj, stanje u regiji u cjelini.

U priopćenju se dodaje da Rusija kao država garant Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH ističe da je Međunarodni sud pravde u Hagu već donio odluku po ovom postupku, te da je ponovno aktiviranje ove tužbe jednostrani potez koji nema podrške svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje od državnih institucija, što je potrebno u skladu s Ustavom.

"Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo procijeni umjerenost takve agende koja radi na štetu odnosima u jačanju povjerenja, dijaloga i suradnje, bez kojih napredak BiH kao multietničke države nije moguć", poručuju iz Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH.

Iz ruskog Veleposlanstva naglašavaju da je veoma važno upozoriti inicijatore na njihovu odgovornost prema narodima BiH zbog neizbježnog ozbiljnog koraka unazad u kompliciranom procesu međuetničkog pomirenja u BiH, te da se znakovi u tom smislu vide već sada.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je prošli tjedan da će biti revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ukoliko ekspertna grupa, predvođena agentom Sakibom Softićem, procijeni da za to ima elemenata.

Inače, danas u OHR-u nisu željeli komentirati nastalu ustavnu krizu u BiH koja je krenula s najavom lidera SDA Bakira Izetbegovića o mogućoj reviziji tužbe, niti antiustavno djelovanje bošnjačkih političara, napominjući da se "OHR u načelu suzdržava od komentiranja konkretnih sudskih predmeta, pogotovo kada se ne odnose direktno na Dayton", piše Srna.

"Na BiH je da odluči jesu li stvoreni uvjeti za reviziju, a Međunarodni sud pravde će ocijeniti je li zahtjev za reviziju prihvatljiv", rečeno je Srni u OHR-u.

Kopirati
Drag cursor here to close