Nije valjda?

Već deset godina bez prijave o korupciji

Vijesti / Flash | 30. 10. 2014. u 12:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Agencije za javne nabavke BiH Đinita Fočo rekla je kako od postojanja Agencije 2004. nije primljena nijedna prijava niti obavještenje o korupciji.

Fočo je istaknula kako je oblast javnih nabavki vrlo podložna korupciji, ističući kako je ona jedna od najteže dokazivih kaznenih djela.

"Korupcija se može dokazati samo na sudu, i o njoj se može govoriti na osnovu presuđenih slučajeva", navela je Fočo te dodala kako je edukacija jedan od najboljih mehanizama za prevenciju korupcije, navodeći da treninzi i obuke u ovoj oblasti, sustavan pristup postupcima javnih nabavki i definiranje odgovornosti u lancu javnih nabavki mogu da unaprijede proces u prevenciji korupcije.

"To je dugoročan proces, a i puno razvijenije zemlje EU nisu imune na ovu pošast koja predstavlja problem u svijetu", rekla je Fočo.

Pomoćnik ministra za financije i proračun u Ministarstvu obrane BiH Miro Cabo rekao je kako je ovo ministarstvo najveći proračunski korisnik i da veliki dio novca ide na javne nabavke, gdje postoje velike mogućnosti za mito i korupciju.

"Imamo vrlo velika financijska sredstva u vezi s nabavkama u Oružanim snagama, i bilo je primjedbi eksterne revizije o nepouzdanom sustavu nabavki Ministarstva obrane. Želimo to dovesti na zadovoljavajuću razinu, kako za javnost, tako i za sve organe koji nas kontroliraju", naveo je Cabo te potvrdio kako se vode određene istrage koje još nisu dobile sudski epilog.

Podsjećamo, pisali smo ranije kako ne misle svi da je Zakon o javnim nabavkama dobar te kako je to poligon za najveću korupciju u BiH. Tada je portalu Bljesak.info potvrđeno kako je ''ovo najlošiji zakon koji suvremeni svijet poznaje jer smo njime postigli 75 posto netransparentnosti''.

Kopirati
Drag cursor here to close