Regionalna konferencija

Usvojene preporuke o upravljanu granicama

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 19:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnja, 44. regionalna konferencija INTERPOL-a, održana je od 18. do 20. svibnja u Pragu, priopćeno je iz Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nazočilo je 130 predstavnika iz 50 zemalja članica INTERPOL-a regije Europe, kao i 37 promatrača i gostiju iz šest zemalja i 20 međunarodnih organizacija (EUROPOL, CEPOL, EULEX, FRONTEX, UNHCR, SELEC, WCO, UNDOC, UNMIK), te 19 prezentera iz Generalnog tajništva INTERPOL-a.

Bosnu i Hercegovinu je predstavljalo izaslanstvo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koju je predvodio pomoćnik direktora Samir Kavazović.

Na konferenciji s razgovaralo najnovijim sigurnosnim izazovima s kojima se suočava Europa, kao što su terorizam - strani borci, trgovina ljudima te korupcija, zloupotreba droga, cyber kriminal i sl., a u kontekstu zajedničkog djelovanja policija europskih zemalja članica INTERPOL-a.

Poseban naglasak je bio na realizaciji platforme/projekta 'INTERPOL 2020': Policing Global Threats in Dynamic Environment (globalne prijetnje s kojima se susreću policije u dinamičnom okruženju).

Cilj projekta je da se INTERPOL pripremi strateški i operativno za suprotstavljanje novim sigurnosnim prijetnjama i potrebama zemalja članica.

Generalni tajnik INTERPOL-a Jurgen Stock je u uvodnom obraćanju naglasio izuzetne rezultate regionalne operativne akcije 'BALKAN TRIGGER', u čijem je toku ostvarena izuzetna suradnja između zemalja regije, kao i suradnja s ostalim zemljama i Generalnim tajništvom.

Na regionalnoj konferenciji su usvojene preporuke u borbi protiv transnacionalnog krijumčarenja drogama, psihotropičnim supstancama i prekusorima, preporuke vezane za upravljanje granicama, za jačanje policijske suradnje u borbi protiv stranih boraca (Foreign terrorist fighters) i u vezi s daljnjom podrškom projektu Interpola 'INTERPOL 2020'.

Delegacija Bosne i Hercegovine je imala niz bilateralnih sastanaka s delegacijama ostalih članica INTERPOL-a. Razmijenjena su iskustva u vezi s proteklom suradnjom.

Kopirati
Drag cursor here to close