sve je u igri

Ustavni sud BiH sam sebi pucao u nogu i postao invalid institucija

Vijesti / Flash | 05. 12. 2015. u 19:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kaže kako ne vidi da bi netko mogao argumentima dalje braniti sudjelovanje stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, a da istovremeno tvrdi kako je BiH suverena zemlja.

''Bošnjaci misle da su u prednosti zato što se usvajaju odluke preko stranih sudaca preglasavanjem druga dva naroda. Ali, što im vrijede odluke ako one neće biti provedene. Ne vidim kako bi takvo stanje moglo odgovarati čak ni Bošnjacima'', rekao je Bosić za 'Euroblic'.

On smatra da je to osnova za nadu da se može postići dogovor o neophodnim promjenama, dok, u suprotnom, odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike može poslužiti za dalje dizanje političkih tenzija, što bi bio željeni rasplet za pojedine politike koje se baziraju na konfliktu.

Bosić kaže da, ukoliko zakon o Ustavnom sudu BiH bude odbijen, treba razmotriti kako adekvatno reagirati u skladu s procjenom interesa Republike Srpske.

''Sve je u igri, pa i napuštanje zajedničkih institucija BiH kao najdrastičnija mjera'', poručio je Bosić koji je i predsjednik SDS-a.

On je rekao da treba imati u vidu da poslije takve drastične mjere nema više povratka, ističući da ovakve stvari ne smiju biti korištene za uskostranačke ili osobne dnevno političke interese.

''Imam osjećaj da u Federaciji BiH, ali i u međunarodnoj zajednici, neki političari upravo priželjkuju ovakav rasplet kako bi optužili Republiku Srpsku za napuštanje Daytonskog mirovnog sporazuma i na taj način otvorili put za njegovu promjenu'', rekao je Bosić.

Bosić smatra da je Ustavni sud BiH, odlukom o neustavnosti 9. siječnja kao Dana Republike Srpske, sam sebi pucao u nogu i postao invalid institucija.

On kaže da treba procijeniti bi li referendum o Danu Republike Srpske bio korisniji sada ili nakon isteka roka od 120 dana, te napominje da treba imati u vidu da je procedura za raspisivanje referenduma komplicirana sa stanovišta blokada u Vijeću naroda.

Bosić kaže da inicijative kao što je ova s Ustavnim sudom BiH i Danom Republike Srpske ne ukazuju na spremnost da se međusobno grade bolji odnosi u vlasti na nivou BiH.

''Točno je da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ovu inicijativu podnio davno prije formiranja sadašnje vlasti na nivou BiH, ali je, u interesu stvaranja boljih odnosa, mogao i povući svoju inicijativu'', rekao je Bosić.

Kopirati
Drag cursor here to close