SIPA hapsi

Uposlenik Centralne banke BiH otuđio 600 000 KM

Vijesti / Crna Kronika | 10. 12. 2014. u 13:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su sinoć (9.12.2014. godine), nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, na dalje postupanje Tužiteljstvu BiH osobu inicijala N.B. (1975.), koju su prethodno slobode lišili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Osumnjičena osoba predana je Tužiteljstvu BiH uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz člana 221. KZ BiH 'Pronevjera u službi'. Navedena osoba sumnjiči se da je kao uposlenik Centralne banke BiH prisvojila više stotina tisuća KM.

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo prekjučer su na mjestu događaja izvršili očevid nakon čega su uhitili osobu inicijala N.B, koju su, radi daljeg postupanja, preuzeli policijski službenici SIPA-e.

Državna agencija za istrage i zaštitu očekuje izdavanje naredbi Suda BiH za pretres? na određenim lokacijama, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

SIPA nastavlja aktivnosti na ovom predmetu radi prikupljanja dokaza i rasvjetljavanja cijelog slučaja. 

Po nalogu Tužiteljstva BiH, provodi se opsežna istraga sa ciljem otkrivanja svih detalja vezanih za otuđenje 600.000 KM iz Centralne banke BiH, za šta je osumnjičen službenik Centralne banke Nedžad Bajraktarević (1975.).

Postupajući tužitelj naredio je poduzimanje više istražnih radnji, a naređeno je poduzimanje aktivnosti da se spriječe bilo kakve zloupotrebe i nanošenje štete ovoj instituciji koja je od vitalnog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu.

Službenik banke Nedžad Bajraktarević (1975), osumnjičen je da je zloupotrebom položaja referenta za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslove (suključar) u Centralnoj banci i trezoru, počinio otuđenje 600.000 KM, u novčanicama u apoenima od 200 KM, u tri navrata, u periodu od 2012. do 2014. godine.

Tužitelj Tužiteljstva BiH uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za navedenog osumnjičenog, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike. Nedžad Bajraktarević osumnjičen je za kazneno djelo pronevjere u službi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close