Inicijativa Britanije

UN usvaja rezoluciju - 11. srpanj postaje Dan sjećanja na žrtve Srebrenice

Vijesti / Flash | 09. 06. 2015. u 07:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanija priprema rezoluciju za usvajanje u UN-u kojom će 11. srpanj biti proglašen za dan sjećanja na više od 8.000 Bošnjaka koje su srpske snage ubile 1995.

Ovo je potvrđeno beogradskom listu ''Danas'' u diplomatskim krugovima. Kako list doznaje, plan je da ova rezolucija bude usvojena uoči obilježavanja dvadesete godišnjice od genocida u Srebrenici.

Također, istom mediju je neslužbeno potvrđeno da u ovoj inicijativi, osim Velike Britanije, sudjeluju Nizozemska i Sjedinjene Američke Države.

Potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je da Srbija ima saznanja o usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim narodima.

''Mi sada imamo informaciju da jedna velika sila sprema rezoluciju o Srebrenici a pitanje je što će tu pisati'', rekao je Ivica Dačić za B92.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo pritisaka iz međunarodne zajednice na predstavnike vlasti u Srbiji u vezi njihovog prisustva na predstojećem obilježavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici, Dačić je za tu televiziju kazao da Srbija "ima jasan stav prema tom zločinu kao i da je stvar procjene na kojoj razini će Srbija biti predstavljena na toj godišnjici". Dačić je podsjetio da je parlament Srbije donio rezoluciju o Srebrenici i da je predsjednik Srbije prije par godina bio u Srebrenici.

Nataša Kandić, bivša direktorica Fonda za humanitarno pravo, ističe za ''Danas'' da bi usvajanje ove rezolucije u Ujedinjenim narodima imalo veliku snagu i moć nad načinima na koje se genocid u Srebrenici predstavlja u pojedinačnim državama.

''Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ima političku snagu koja otvara prostor za pravnu regulativu, za razliku od nacionalnih deklaracija i rezolucija. U ovom trenutku, Republika Srpska je ljudskija prema žrtvama Srebrenice, ali to nije priznanje sudskih činjenica o genocidu. Ako premijer Srbije Aleksandar Vučić ode u Srebrenicu, Srbija će morati otvoriti pitanje poštovanja sudskih činjenica - zaključuje Nataša Kandić.

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović izjavila je nedavno da su mirovnjaci UN-a dozvolili da se u Srebrenici dogodi genocid i da zato ovo globalno tijelo ima obavezu podržati rezoluciju.

Mediji spekuliraju da bi pored proglašenja 11. srpnja međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida, rezolucijom bilo definirano da se u obrazovni sustav BiH i drugih zemalja uvrsti gradivo koje će srebreničke zločine okarakterizirati kao genocid.

Podsjetimo, Skupština Srbije usvojila je 2010. godine, tijekom vlasti koalicije DS i SPS o osudi zločina u Srebrenici. Tekst Deklaracije napisali su predstavnici DS-a izbegavajući masakr u Srebrenici definirati kao genocid, pod izgovorom da je to urađeno zbog protivljenja SPS-a, odnosno da je plod kompromisa s tom strankom.

U tekstu Deklaracije poziva se na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici u srpnju 1995. izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom spomenutog suda, bez pominjanja termina genocid, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close