Hrvatska

Umirovljeni RVI HVO-a od 2007. čekaju isplatu mirovina; Matić: Bivša Vlada je dala fiktivno obećanje

Vijesti / Flash | 12. 04. 2014. u 07:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljeni hrvatski ratni vojni invalidi HVO-a od 2007. godine čekaju isplatu zaostalih mirovina za 2007. godinu koje su im obračunate, ali nikad nisu isplaćene. Bivša Vlada im je u rješenju o umirovljenju napisala da će im se sve isplatiti kad se za to osiguraju novci u proračunu, no nisu jasno definirali kada će se to i dogoditi.

Oni ni dan danas još nisu došli na red, novac za njihove mirovine nikako da se osigura u proračunu, a ministar branitelja Predrag Matić za to proziva bivšu Vladu koja im je kako kaže "olako dala obećanje".

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) ističu pak kako nisu osigurana i sredstva za isplatu neisplaćenih svota korisnicima invalidske mirovine prema Ugovoru HVO za 2007. - 2012. godinu, već tekuća isplata mirovina i mirovinskih primanja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane u 2014. godini.

Pomoćnik ravnatelja HZMO-a Domagoj Mandić u pisanom odgovoru braniteljima istaknuo je da HZMO nije u mogućnosti udovoljiti zahtjevu branitelja za isplatom zaostalih mirovina, niti je o isplati navedenih zaostataka u mogućnosti samostalno odlučivati.

Sredstva za zaostale mirovine nisu osigurana

"Prema obračunatim i evidentiranim podacima u bazama Zavoda pravo na isplatu razlike svote mirovina primjenom Ugovora HVO pripada za oko 4100 korisnika pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, kojima će se zaostale svota mirovina isplatiti pod jednakim uvjetima, odnosno istovremeno, kada se za to osiguraju sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske.

Osim sredstava za isplatu neisplaćenih svota mirovina primjenom Ugovora HVO za 2006. godinu, (koja su uz odobrenje Ministarstva financija osigurani preraspodjelom sredstava osigurana u Državnom proračunu RH, te su zaostaci za 2006. isplaćeni u studenome 2011.. godine, izvješćujemo da u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2014. nisu planirana i sredstva za isplatu neisplaćenih svota invalidske mirovine temeljem Ugovora HVO", stoji u odgovoru Domagoja Mandića za Index.hr.

Istaknuo je kako u Državnom proračunu RH za 2014. u planu rashoda Zavoda za 2014. godinu koji je izrađen na temelju Smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2014.- 2016., Uputa za izradu prijedloga Državnog proračuna za razdoblje 2014.-2016. i utvrđenih limita rashoda, u Programu Mirovine i mirovinska primanja na aktivnosti mirovine hrvatskih branitelja nisu osigurana i sredstva za isplatu neisplaćenih svota korisnicima invalidske mirovine prema Ugovoru HVO za 2007. - 2012. godinu.

S druge strane ministar branitelja Fred Matić za Index je rekao kako je problem što su hrvatski branitelji olako shvatili definiciju bivše Vlade koja im je obećala neisplaćene svote mirovina platiti kad se za to osiguraju novci, no nisu definirali kad će to točno i biti.

Matić: Bivša Vlada je dala apstraktno, fiktivno obećanje

"To je bilo apstraktno, fiktivno obećanje koje je ostalo u "zraku". Branitelji tada nisu postavljali nikakva pitanja niti zahtijevali odgovor od tadašnje Vlade da im točno definira kad će se isplata uistinu i dogoditi. Umjesto toga bili su zadovoljni takvim odgovorom Vlade da će im sve isplatiti kad za to osiguraju sredstva. A moram reći i da su tada branitelji podržavali tu istu Vladu", rekao je Matić.

Na kraju je dodao i kako pitanje isplate zaostalih svota mirovina nije u nadležnosti Ministarstva branitelja nego Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

"Branitelji moraju shvatiti da Ministarstvo branitelja nije to koje im može osigurati sredstva za isplatu zaostalih mirovina", rekao je ministar Matić.

Branitelji koji su umirovljeni na osnovu ranjavanja, a po sporazumu između RH i BiH 2006. godine, ističu kako već punih 7 godina i 3 mjeseca čekaju da se "osiguraju novci u proračunu" za te neisplaćene, a obračunate mirovine.

Branitelji: Linić se hvali da Država nije nikome dužna, zaboravio je na nas

"Mi znamo da je kriza, ali se bojimo da će dug koji HZMO ima prema nama otići u zastaru. Obraćali smo se za bilo kakvu pomoć Vladi RH, svim Saborskim klubovima i moramo biti pošteni pa reći da su nam odgovorili samo klub gđe. Jadranke Kosor i Klub zastupnika HDZ-a, koji su naš upit i problem proslijedili nadležnim tijelima u Saboru RH, koji su opet poslali dopis i upit na HZMO i Ministarstvo branitelja RH. Nakon izvjesnog vremena, od pomoćnika ravnatelja HZMO-a Domagoja Mandića Index.hr je dobili odgovor da novaca za nas nema, a od Ministarstva branitelja ni do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor, kao da mi nismo branitelji ili smo se možda trebali obratiti Ministarstvu poljoprivrede", pitaju se branitelji.

Napominju kako su se ministar financija Slavko Linić i njegov pomoćnik Slavko Lalovac neki dan javno hvalili da Država više nikome ništa ne duguje, dok oni očajnički vape za odgovorom.

"Mi smo zaboravljeni, mnogi od nas invalida više ni nisu među živima, a mnogi su izvršili i samoubojstvo, to su sve naši prijatelji, koje boli nepravda pa i ovakve stvari ponajviše", kažu branitelji koji će se očito još načekati za isplatu zaostalih mirovina za koje novac u proračunu nikako da se osigura.

Kopirati
Drag cursor here to close