Borbe

Ukrajina: Žestoke borbe za osvajanje juga

Vijesti / Svijet | 28. 08. 2014. u 09:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su osvojili grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine, proruske snage su nastavile napredovati južno, prema ključnoj luci Mariopolj, objavio je danas britanski BBC.

Vlada u Kijevu optužuje ruske vlasti da su poslale trupe preko granice s Ukrajinom i da pomažu napad proruskih snaga, ali službeni Kremlj to oštro negira.

Ukrajina je potvrdila u četvrtak da su "ruske trupe" preuzele kontrolu pograničnog strateškog grada Novoazovska, 100 kilometara južno od pobunjeničkog uporišta Donjeck, gdje su se posljednjih dana vodile oštre borbe.

Posljednjih tjedana su ukrajinske snage povratile kontrolu nad većim brojem mjesta na istoku zemlje od proruskih snaga, ali su SAD sada iznijele sumnju da je u tijeku kontraofanziva proruskih snaga, kojom upravlja Rusija.

Izvještaji novinara i vojske sa terena ukazuju da su Novoazovsk osvojile proruske snage.

"Momci sa istoka su otvorili vatru na pozicije ukrajinske vojske i vojska je napustila Novoazovsk", izjavio je za BBC novinar Petr Šelomovski.

''Oni od jutros napuštaju grad i mislim da su ovo posljednji oklopni transporteri koji su ga napustili'', rekao je.

Glasnogovornik proruskih snaga je za rusku agenciju Interfaks rekao da je Novoazovsk sada pod njihovom kontrolom i da će uskoro osloboditi Mariopolj.

Proruske snage već tjednima pokušavaju da prodru dalje od regije Donjecka, gdje su se praktično našli u okruženju ukrajinske vojske.

Analitičari navode kako je moguće i da proruske snage pokušavaju da uspostave kopnenu vezu između Rusije i Krima, što bi im omogućilo kontrolu nad čitavim Azovskim morem, prenosi Blic.

Inače, Rusija je objavila kako je ''zahvaljujući pregovorima međunarodne zajednice i Irana o nuklearnom programu došlo do mogućnosti ukidanja sankcija protiv Teherana''.

''Usprkos tome što se pregovori odvijaju s poteškoćama, postoji mogućnost zadovoljenja svih integralnih prava Irana kao države potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, uključujući pravo na obogaćivanje urana i ukidanje sankcija'', navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close