Trovanje

Uključeno tužiteljstvo: Traži se proglašenje epidemije salmonele

Vijesti / Flash | 27. 04. 2015. u 11:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo uputilo je dopis u kojem je zatražilo suglasnost od federalnog Ministarstva zdravstva za proglašenje epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo, priopćila je Služba za odnose s javnošću Kantona Sarajevo.

Hrana se prevozi u kombijima za sve
Agencija Patrija objavila je kako je uzeto 12 brisova posuđa u kojem se vrši transport hrane, a izvršen je i pregled dva transportna vozila i pregled vozača, kojima je naređeno da ponove pregled na kliconoštvo.

Prema informacijama do kojih je došla Patria, dva kombija kojima se prevoze tzv. manirke s hranom iz Centralne kuhinje na Mojmilu dezinficirana su i čišćena odmah ujutro 23. travnja, prije nego su sanitarni inspektori izvršili pregled.

Također, ovim kombijima osim hrane za djecu prevozi se doslovno sve, od namještaja do sredstava za čišćenje koja se koriste u vrtićima, tvrdi Patria.

Kada je riječ o manirkama u kojima se nalazi hrana, njih vozači dovoze i spuštaju ispred ulaza u vrtiće, na zemlju gdje se također mogu pokupiti razne bakterije i prljavština, i onda kuharice izlaze i unose ih u kuhinje. 

"Ministarstvo zdravstva KS uputilo je danas dopis federalnom Ministarstvu zdravstva koji traži prethodnu naglasnost radi proglašenja epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo od resorne ministrice. Ovome je prethodilo dostavljanje prijedloga za proglašenje epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo od Zavoda za javno zdravstvo KS Ministarstvu zdravstva KS, koji je obrazložen činjenicama da je zaključno s današnjim danom na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregledano 193 djece sa simptomima trovanja hranom, od čega ih je 51 hospitalizirano", navodi se u priopćenju.

Anadolija podsjeća na zakonske odredbe prema kojima epidemiju, ukoliko je prisutna na području jedne županije, proglašava županijski ministar zdravstva uz prethodnu naglasnost federalnog ministra, a na osnovu epidemiološkog izvještaja zdravstvene ustanove i županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Kod većine djece koja su hospitalizirana na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrđeno je prisustvo salmonele. Djeca u vrtićima Mašnica, Lastavica, Leptirić i Skenderija koji su u okviru Javne ustanove Djeca Sarajeva, u prošlu srijedu su jeli makarone s pavlakom.

Istog dana u večernjim satima pacijenti su se počeli javljati na Infektivnu kliniku, a žalili su se na povišenu temperaturu, dijareju i povraćanje. U istragu o ovom slučaju uključilo se i Tužiteljstvo KS.

Kopirati
Drag cursor here to close