Ustavni sud

Ukidanjem Dana RS otvara stare rane

Vijesti / Flash | 27. 11. 2015. u 12:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je Srni da odluka Ustavnog suda BiH da 9. siječnja kao Dan Republike Srpske proglasi neustavnim nanosi štetu procesu nacionalnog pomirenja u BiH.

"Ova odluka izaziva nedoumicu. Očigledno da u njezinoj osnovi stoje politička, a ne pravna shvaćanja", rekao je ruski veleposlanik i dodao kako veliko žaljenje izaziva i činjenica da je ova odluka koja se odnosi na jedan od tri konstitutivna naroda, što je više od trećine stanovništva BiH, u suštini donesena glasovima stranaca.

"To, po zna koji put, potvrđuje naš stav da međunarodni protektorat u BiH mora biti što prije ukinut", naglasio je veleposlanik Ivancov.

Povjesničar Mile Bjelajac rekao je pak kako je odluka Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim 9. siječnja kao Dan Republike Srpske politički uvjetovana, s namjerom da izazove tenzije i na mala vrata vrati pritisak za revizijom Daytonskog sporazuma.

Istaknuo je kako odluka Ustavnog suda BiH "sigurno nije pravne prirode i nije dobrodošla iz više razloga".

"Jedan od njih je pokušaj na mala vrata da se poveća pritisak za revizijom Daytonskog ugovora. Drugo, takva odluka samo otvara stare rane i, nešto što je postala konvencija, sada se politizira", rekao je Bjelajac, koji je i direktor Instituta za noviju istoriju Srbije.

Prema njegovim riječima, sve ovo ide vještačkom pravljenju tenzija, kako bi dobili pretekst za, možda, novo međunarodno miješanje na prostoru BiH.

Bjelajac kaže kako se ovom odlukom računa na prirodnu reakciju građana Republike Srpske i svih onih koji je osjećaju kao svoju državu i ističe da Ustavni sud BiH ne može da ukine Republiku Srpsku.

"Ustavni sud ne može je ukininuti, ali može raditi stvari koje uznemiravaju", zaključio je Bjelajac.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH utvrdio je kako je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. siječnja kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora usuglasiti s Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.

Kopirati
Drag cursor here to close