Susret u Sarajevu

U uredu premijera FBiH: Razgovor o početku primjene antikoruptivnog seta zakona

Vijesti / Flash | 24. 07. 2014. u 20:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, sa suradnicima, primili su danas u Sarajevu glavnog federalnog tužitelja Zdravka Kneževića. Povod za ovaj sastanak je jučerašnje objavljivanje u 'Službenim novinama' Federacije BiH tri zakona iz antikoruptivnog seta, koji su usvojeni u Parlamentu BiH.

Riječ je o Zakonu o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji Bosne i Hercegovine, čija primjena počinje šest mjeseci od dana stupanja na snagu, te Zakona o izmjenama Kaznenog zakona Federacije BiH i Zakona o izmjenama Zakona o kaznenom postupku FBiH. Uskoro se očekuje i objavljivanje Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine kaznenim djelom, te novog federalnog Zakona o prekršajima.

Premijer Nermin Nikšić je nakon usvajanja ovog seta u Parlamentu FBiH istaknuo da je to 'dan kada se počinje pisati povijest u borbi protiv korupcije', dok je danas naglasio potrebu da se njihova primjena dočeka što spremnije.

"Potrebno je pripremiti operativni plan i tako stvoriti pretpostavke da za to nadležni federalni organi koji će biti formirani krenu u odlučnu i efikasnu borbu protiv korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala u Federaciji BiH i da sadašnje stanje bude radikalno promijenjeno. Za to je potrebno osigurati prostor, kadrove i sredstva, što ćemo mi i učiniti", rekao je federalni premijer.

Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala uređuje uspostavljanje posebnih organizacijskih jedinica Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda Federacije BiH, koji će biti stvarno i mjesno nadležni za kazneno gonjenje i suđenje u postupcima za djela organiziranog kriminala, korupcije, međukantonalnog kriminala i drugih oblika gospodarskog i teškog kriminala.

Ovim zakonom osigurava se jedinstveno, usklađeno i efikasno postupanje specijaliziranih federalnih organa u borbi protiv korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala u Federaciji BiH, odnosno stvaraju zakonske pretpostavke da sadašnje stanje bude radikalno promijenjeno s ciljem da cjelokupni sistem kaznenog pravosuđa u FBiH bude što efikasniji, a što je opravdano očekivanje cijele društvene zajednice.

Danas je dogovoreno da se u što kraćem roku organizira sastanak predstavnika Vlade FBiH, Vrhovnog suda FBiH, Federalnog tužiteljstva i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća kako bi bila dogovorena implementacija ovih zakona koji će omogućiti što efikasniju i uspješniju borbu protiv korupcije i svih oblika organiziranog kriminala, navedeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close