ICMP

U Mostaru nepoznata sudbina 87 nestalih osoba

Vijesti / Flash | 12. 02. 2015. u 11:43 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od završetka rata na popisu nestalih osoba na području cijele Hercegovini bilo je 2 550 imena, a danas se traga za još 693 osobe'', rekla je istražiteljica Instituta za nestale osobe BiH Sanja Mulać.

Inače, u proteklih dvadeset godina u Bosni i Hercegovini postignuti su značajni rezultati kada je u pitanju proces traganja za nestalim osobama, no, s obzirom da je i dalje nepoznata sudbina između osam i devet tisuća nestalih, mora se nastaviti s tim poslom, rečeno je u četvrtak u Mostaru na predstavljanju publikacije "BiH, Osobe nestale uslijed oružanih sukoba tijekom 1990-ih: Pregled stanja", javlja Fena.

Radi se o dokumentu koji je izradilo Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) i koji predstavlja najobuhvatniju analizu nastojanja jedne zemlje da riješi pitanje nestalih osoba nakon oružanih sukoba.

Od završetka oružanih sukoba na području BiH nestalim smatralo više od 30 000 osoba, a do danas je rasvijetljena sudbina u više od dvije trećine slučajeva nestalih. Rad Instituta za nestale osobe BiH i ICMP-a mora se nastaviti jer nam je ostalo još dosta posla. BiH mora osnažiti svoje institucije, prije svega Institut za nestale i Tužiteljstvo, koje mogu odigrati ključnu ulogu u cijelom procesu'', istaknuo je u izjavi za novinare šef programa za Zapadni Balkan Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) Matthew Holliday.

Najviše nestalih danas je u općini Nevesinje, njih 150, u Mostaru se traga za još 87 osoba, u Gackom 63, Prozor-Rami 58, itd.

U posljednje vrijeme najviše medijske pozornosti dobiva jama Radača, u selu Goranci, sjeverozapadno od Mostara za koju se sumnja da krije više od stotinu tijela nestalih osoba.

Istražiteljica Mulać ističe kako se radi o iznimno skupom i zahtjevnom poslu.

''Jamu Radaču davno smo počeli raditi i još je nismo završili. Jama je duboka stotinu metara i bila je napunjena minsko-eksplozivnim sredstvima i raznim otpadom. Došli smo do pedesetog metra dubine, očistili smo taj dio jame i do sada ekshumirali četiri osobe, tri srpske i jednu osobu hrvatske nacionalnosti, koje su identificirane i pokopane'', kazala je Mulać, dodavši kako će se proces ekshumacije nastaviti kada to dopuste vremenski uvjeti.

Po njezinim riječima, izvjesno je kako se sudbina svih onih koji se smatraju nestalim zasigurno neće moći otkriti, ali se uz dodatni napor može pronaći barem još pola nestalih, piše Fena.

Zamjenica glavnog tužitelja BiH Gordana Tadić kazala je kako se aktivnosti Tužiteljstva BiH u pronalasku nestalih osoba intenziviraju u 2015. godini.

''Tužiteljstvo je u protekloj godini dobilo 18 novih tužitelja i sada je ukupno 35 tužitelja u Odjelu za ratne zločine i svi rade na predmetima ekshumacija'', kazala je tužiteljica Tadić.

Kopirati
Drag cursor here to close