Zabrinjavajuća situacija

U Hercegovini je trgovina ljudima prisutnija nego u Bosni

Vijesti / Flash | 17. 10. 2014. u 10:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Hercegovini je trgovina ljudima prisutnija nego u Bosni radi toga što ima više turističkih lokacija. Velik je problem romske populacije koji prisiljavaju djecu na prosjačenje. Loša financijska i ekonomska situacija kako u Mostaru tako i u cijeloj državi tjera ljude u druge zemlje trbuhom za kruhom, pa se javljaju na sumnjive oglase za posao'', rekla je glasnogovornica i aktivistica udruge 'Novi put' Edisa Demić.

Udruga Novi put je povodom obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima u petak u Mostaru organizirala kampanju u kojoj se građani mogu informirati o opasnostima i prisutnosti problema trgovine ljudima u svrhu seksualne, radne eksploatacije i prisilnog prosjačenja, te koje su najčešće metode vrbovanja žrtava trgovine ljudima u BiH.

Kampanja će se nastaviti i u subotu kada će aktivisti Novog puta diljem cijelog grada dijeliti informativne materijale.

''Situacija je više nego zabrinjavajuća velik broj žrtava trgovine ljudima je prepoznatljiv u BiH. Ranije smo često naglasak stavljali na seksualnu eksploataciju, a danas pored toga stavljamo naglasak i na prosjačenje, te radnu eksploataciju. Imali smo slučaj gdje su preko 652 BiH državljanina bila eksploatirana prekogranično. Kada govorimo o trgovini ljudima nažalost imamo više oblika i svaki od njih je prisutan u BiH'', dodala je Demić.

Od siječnja do lipnja prema podacima Ministarstva sigurnosti Odjela za borbu protiv trgovine ljudima zabilježeno je 29 slučajeva trgovine ljudima, a od toga je velik broj maloljetnih osoba.

''Mi iz nevladinih organizacija bi voljeli da se relevantne institucije više pozabave ovim problemom i nađu nove strategije da se ovaj problem smanji'', poziva Demić.

Kopirati
Drag cursor here to close