Bukvarević

U Federaciji 48.733 ratnih vojnih invalida

Vijesti / Flash | 03. 07. 2016. u 07:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Revizija je već završena za najmanje 95 posto ratnih vojnih invalida u prvoj fazi i nešto manji postotak za obiteljske invalidnine. To je 100.000 predmeta. Ostalo je još 2.000 RVI, nekih 10.000 obitelji poginulih da pregledamo'', rekao je u Intervjuu za Dnevni avaz federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

Dodao je kako će nastojati, uz maksimalno angažiranje svih resursa Ministarstva, ovaj proces završiti do kraja 2017. godine.

''Revizija je živ proces u kojem se stalno mijenjaju podaci, stalno su prisutne promjene u revizorskim timovima, mora se postupati po presudama nakon upravnog postupka, zatim po presudama Ustavnog suda FBiH i sve to nam pomjera rokove kada trebamo završiti ovaj proces'', rekao je federalni ministar.

Dodao je kako je ukupan broj osoba koje su u vremenskom periodu 1991. - 1996. prošle kroz službene evidencije jedinica i službi za vođenje vojnih evidencija iznosio 577.261.

''Bilo da je riječ o ljudima koji su bili samo jedan dan ili cijeli vremenski period. Taj broj, međutim, ne predstavlja broj osoba koje ostvaruju prava prema odredbama tri aktualna zakona boračkih kategorija. Prema Zakonu o pravima branilaca, sada imamo 90.602 korisnika prava, a od toga 48.733 ratnih vojnih invalida i 41.869 obitelji šehida i poginulih boraca. Prema Zakonu o posebnim pravima dobitnika najviših ratnih priznanja, imamo 5.006 korisnika i prema Zakonu o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju, pravo koriste 34.000 korisnika. Tako da je to oko 15 posto pripadnika Oružanih snaga koji ostvaruju pravo s federalne razine u odnosu na ukupan broj koji su prošli kroz vojne evidencije'', rekoje Bukvarević i dodao kako postoji i određen broj korisnika koji svoja prava ostvaruju na osnovu Zakona o dopunskim pravima, a koja se ostvaruju po županijama.

Borcima je, kaže Bukvarević, u proteklom periodu, a posebno u mandatu Zukana Heleza, počinjena velika nepravda.

''Najviše energije u protekloj godini potrošili smo ispravljajući tu nepravdu'', rekao je federalni ministar za boračka pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close