Pregled tjedna

U BiH je savim normalno kada je stanje-nenormalno

Vijesti / Flash | 22. 03. 2015. u 20:46 Nađa DIKLIĆ*

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedjelja

Konačno konstituirano Vijeće ministara BiH, građani su imali šanse da se odmore. No, čeka se drugo poluvrijeme konstituiranja Vlade Federacije BiH. Čović, Komšić i Izetbegović moraju podijeliti 16 ministarskih mjesta na "ravne časti". U BiH je savim normalno kada je stanje-nenormalno. A u Republici Srspkoj i Banja Luci još normalnije.

Ugovora s "Boskom" nema ni dalje, Petar Đokić, ministar gospodarstva ovog entiteta traži istragu kako je propalo jedino poduzeće otvoreno od skoro tri i pol milijarde maraka koje je ovaj entitet deponirao u Investicijsko-razvojnu banku RS (IRB RS) – Nikola Tesla. Ovo je JEDINO poduzeće koje je ova vlast napravila ne bi li uposlila kojeg radnika. Dala novac iz proračuna, dovukla nekog iz nekog od predstavništava RS u svijetu, ekspert – neupitno, poduzeće zatvoreno, para nema... Radnici "Kosmosa" i dalje štrajkuju. Ništa novo, sve po starom. Kako smo i navikli.

Ponedjeljak

Mile Radišić, vlasnik "Grand trade" i vlasnik magistarske diplome iz ekonomskih znanosti koja mu je poništena, treba u zatvor. Kada je policija došla po Radišića, koji treba tri godine "robijati" u KPZ "Tunjice", nije ga bilo. Javio im se telefonom iz Beograda. I rekao da neće u zatvor. Demokratski, nema šta... Radišić je osuđen zbog malverzacija s vrijednosnim papirima, kojim je oštetio proračun ovog entiteta na nebrojen broj maraka. Potom je nepostojeću zgradu, prodao srbijanskom "Mtel-u", koji je vlasnik entitetskog "Mtel-a" za 250 milijuna maraka, a na osnovu te potvrde, dobio taman 250 milijuna maraka kredita. Prvog "komšiju" Željka Vulića, u čiju parcelu je zalazio mu je redovno degenečila policija RS prema Radišićevim prijavama, pa se čak i vlada umiješala da riješi "komšijski spor". Vulić je u konačnici smješten na "Psihijatriju" jer nije dao zemlju koja je njegova... Radišić je izgubio spor na Vrhovnom sudu RS, pobjegao u Beograd i svi šute... Jesam li spomenula da je Radišić kum Milorada Dodika, ili sam to namjerno ostavila za kraj?

Utorak

Od Radišića ni traga ni glasa, ali su zato SNSD i Milorad Dodik, ostvarili svoje prijetnje i blokirali rad Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Njegovi izaslanici i izaslanik iz koalicijskog DNS jednostavno nisu došli da potvrde imenovanje Sadika Ahmetovića iz SDA na dužnost predsjedavajućeg Komisije za kontrolu rada Obavještajno- sigurnosne agencije BiH (OSA BiH).

Zovem, pitam, ima li kakva klauzula u Poslovniku o radu da se spriječi ovo "nedolaženje". Na primjer, da im se odbije od plaće. Nema. Mogu nedolaziti koliko hoće, sasvim je svejedno, plaću će dobivati. To što se trenutno ništa ne može izglasati u Državnom parlamentu i što je država BiH u blokadi, nikoga posebno ne zabrinjava... OHR je po navici poslao priopćenje.

Srijeda

Nova uhićenja u Srbiji. Za ratne zločine u Srebrenici. Uhićena osmorica članova Centra za obuku u sastavu Specijalne jedinice MUP-a RS, kako je rekao zamjenik glavnog srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić- ubojstvo oko tisuću bošnjačkih civila.

Zvoni mi mobitel. Bivši pripadnik Vojske RS, koji je sad u policiji mi "pojašnjava" da Neđo Kasapin, kako su mediji prozvali jednog od uhićenih nije taj "već je zamjena identiteta", te kum "hoće da ga zavali".

I odmiče dan od nebuloznih poziva, do uvečer kada čuh najveću nebulozu za taj dan. Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić u Dnevniku RTV BN izjavi hladno da je ubojstvo "300-ak Bošnjaka, najviše, u Kravicama-incident".
Ako je ubojstvo 300 ljudi, najmanje, incident, onda bi po toj logici sve koji su ubili samo jednog civila trebalo pustiti na slobodu, ako slučajno robija. Jedan k'o nijedan.

Četvrtak

Fildžan viška iliti ga Srbin viška. DF predložio tri Srbina, a premijer im poručio da se jedan prebaci u "ostale" inače nema nove vlade Federacije BiH.
Da nije smiješno, bilo bi žalosno... Ili obratno.

Uglavnom, dok se Srbin ne prebaci u "ostale" ili konvertira na hinduizam, vlade nema. Moguće je jedno rješenje, ali manje izvjesno nego da se jedan Srbin konvertira... Da DF Željka Komšića odustane od sva tri ministarska mjesta za Srbe, koji su prisvojili kao legitimni zastupnici sva tri naroda u BiH. Tko ih je proglasio "ekskluzivnim zastupnicima Srba u Federaciji BiH", ili DF ima sva prava na konstitutivne i ostale, još mi nije jasno, jasno mi je samo da mi nije jasno zašto onda Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije popunjeno Srbima, kojih navodno nema, kada ih Komšić ima i viška?

Petak

Javio se Mile Radišić iz Beograda. Nacija je presretna. Poručio da će ostati tamo dok ne umre jer ima srbijansko državljanstvo. I dodao da je prijavio SIPA da ga je "netko" pokušao otrovati. Tko, za sada ne znamo, ali za utjehu je onim radnicima "Medicinske elektronike" što ih je ostavio bez posla dok im je rušio zgradu- da je živ i zdrav i u Beogradu. Ne znamo samo je li se ranije javio kumu i obitelji, pa novinarima ili je pričekamo da svi istovremeno čujemo "radosnu vijest". Isti dan počinje suđenje Vuliću. Koji je branio svoju parcelu, da mu je Radišić ne otme. Automehaničar iz Banja Luke, prebijen više puta, ponižen do granica ljudske izdržljivosti, sada mora i sudski odgovarati. Jer je, navodno udario policajca od čega je Tužiteljstvo napravilo "napad na državu"- optužnicu. Njegova zakonska kazna, ako se utvrdi krivnja je duplo veća od Radišićeve... Država za čovjeka.

Subota

Sretan Dan majki. U Vitezu, na smetljištu, je pronađena mrtva beba. Ugušeno novorođenče. Zar treba još nešto uopće reći?

*urednica portala PolitičkiMerdijan

Kopirati
Drag cursor here to close