Jako osiguranje

U Beogradu održani Trans pride i Parada ponosa, privedene 54 osobe

Vijesti / Flash | 20. 09. 2015. u 11:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici organizacijskog odbora Parade ponosa ocijenili su danas da se ovogodišnji skup održava u mnogo opuštenijoj i boljoj atmosferi nego proteklih godina.

Član organizacijskog odbora Goran Miletić ocijenio je da veliko policijsko osiguranje ukazuje na to da ima još puno stvari na kojima treba raditi.

"Jako veliki pomaci su već učinjeni, ali dok god imamo ovako veliko policijsko prisustvo, morat će puno da se radi", kazao je Miletić i ocijenio da je organizacija Parade ponosa uz policijske kordone "zapravo lakmus papir stanja u Srbiji", prenosi B92.

Prema njegovim riječima, za praćenje ovogodišnjeg skupa akreditirano je oko 400 novinara, a u Paradi sudjeluje oko 1.000 osoba. Skupu ispred Vlade Srbije prisustvuju i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, veleposlanik SAD u Srbiji Michael Kirby i veliki broj novinara.

U koloni su ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović, ministar kulutre i informiranja Ivan Tasovac, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Sudionici Parade nose balone, zastave i druga obilježja LGBT zajednice dok skup osigurava veliki broj pripadnika policije sa oklopnim vozilima, konjima, psima, a nad centrom grada kruži policijski helikopter.

Policija ne dozvoljava nikome tko bi mogao da izazove bilo kakav incident da priđe centru grada gdje se održava Parada ponosa. Jedna grupa predvođena svećenikom nalazi se ispred Crkve svetog Marka. Oni se protive održavanja Parade ponosa.

Navijač Uroš Mišić uhićen je jer je planirao napad na sudionike Pridea, saznaje "Blic". Uroš Mišić i još sedmorica muškaraca sa fantomkama uhićeni su zbog sumnje da su planirali napad na sudionike Pridea. Uhićenje mladića dogodilo se u Braničevskoj ulici, a do sada su uhićene 54 osobe.

Osim Parade ponosa, održan je i prvi skup trans osoba u Beogradu. U Pionirskom parku održana je prva manifestacija Ponos trans osoba, javlja reporter B92. Skup je prošao bez incidenata.

"Ponos trans osoba" počeo je u Pionirskom parku, obraćanjem predstavnica trans populacije i romske zajednice, koji su zatražilli izmjenu Zakona o matičnim knjigama, kako bi im u osobnim dokumentima stajale fotografije u rodu "kako se osjećaju, šminkaju i oblače" i pod imenom koje su izabrali.

Obraćajući se pripadnicima trans i LGBT populacije, major Helena Vuković poručila je da je potrebna i senzibilizacija MUP-a, Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih socijalnih i zdravstvenih službi, koje imaju kontakt sa trans osobama. Vuković je naglasila da je ovo prvi put da se povodom Pridea, izdvojeno okupljaju trans osobe i već je zakazala novi Trans pride u mjesecu ponosa - lipnju 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close